El Port de Tarragona organitza una visita tècnica al jaciment de Cal·lípolis

El Port de Tarragona organitza una visita tècnica al jaciment de Cal·lípolis
12 Maig
2023

El president del Port, Saül Garreta, l’alcalde de Vila-Seca, Pere Segura, el delegat de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Àngel Xifré, i la delegada dels Serveis Territorials de la Generalitat a Tarragona, Lourdes Malgrat, s’han interessat per les tasques de re excavació de la vil·la romana

La fundació de vil·la data del S. I tot i que les restes visibles són del S. II i presenten canvis al llarg del temps fins al S. VI

Els treballs es van iniciar al març 2023 i tenen un període d’execució de 5 mesos

Aquest divendres, 12 de maig a les 10.30h del matí, el president del Port Tarragona, Saül Garreta, acompanyat pels tècnics responsables del departament d’infraestructures del Port, ha visitat amb l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, el delegat de la Generalitat a Catalunya, Àngel Xifré, i la delegada dels Serveis Territorials de la Generalitat a Tarragona, Lourdes Malgrat, les tasques de restauració del jaciment arqueològic de la vila romana de Cal·lípolis que el Port Tarragona està duent a terme. La vil·la romana està situada en terrenys de la propietat portuària a tocar de la Zona d’Activitats Logístiques. Per aquest motiu, l'Autoritat Portuària impulsa els treballs de re excavació, delimitació i coneixement d'aquest jaciment arqueològica. L’objectiu final és la museïtzació de la vil·la romana i la creació d’un centre experiencial i d’interpretació per explicar-ne l’evolució, història i costums. De les restes més antigues en destaquen les termes o banys privats, decorats originalment amb marbres i mosaics, com el gran mosaic de temàtica marina, conegut com a "Mosaic dels Peixos", que avui en dia es troba al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Aquesta intervenció arqueològica té un pressupost total de 190.500 € (IVA inclòs) i té un termini d’execució de 5 mesos

Visita

El director arqueològic de l’excavació, Moisés Díaz, ha estat l’encarregat de fer l’explicació i recorregut de l’estat de la re excavació de les restes del jaciment romà de la Cal·lípolis, a la comitiva encapçalada pel president del Port, Saül Garreta. Díaz ha explicat com aquests primers treballs consisteixen en la neteja i la re-excavació del jaciment, fins a assolir els nivells de circulació, paviments i estrats descoberts en les excavacions de finals dels 90 i inicis dels anys 2000. En poc més de dos mesos, les primeres tasques van començar el 6 de març d’enguany, el jaciment presenta espais i elements al descobert de força valor històric.

La primera setmana les tasques van consistir en el desbrossament i la neteja de vegetació. A continuació es va incorporar un equip professional d’auxiliar d’arqueologia especialitzat, format per unes deu persones, que han estat les encarregades de fer les tasques de re descobriment i desbrossament manual de les estructures que ja s’havien trobat en l’excavació de 2003.

Es preveu acabar aquesta primera fase el mes de setembre i llavors es valorarà la idea d’excavar alguna zona puntual per tal de connectar diferents punts de la vil·la al nucli principal. D’aquesta forma diferents espais de la vil·la quedarien unificats amb les restes del jaciment i permetria tenir una imatge sencera. Després es tornarà a valorar la idea de la següent fase que seria la de consolidació i restauració de la vil·la Cal·lípolis amb la seva museïtzació i espai d’interpretació.

L’actuació de re excavació va ser definida conjuntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, segueix les indicacions dels informes del Pla Especial d’Ordenació de la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Tarragona. El Projecte de neteja i re-excavació del jaciment arqueològic de Cal·lípolis fa referència a la primera de les dues fases dels treballs proposats pel Departament de Cultura en el seu informe respecte al “Projecte constructiu de la restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana".

Cal·lípolis, la història d’un projecte de futur

Fa vint segles, una família romana va escollir aquest lloc per construir la seva residència, i va anomenar l’assentament “ciutat bonica", que és la traducció més aproximada de “Cal·lípolis”, probablement veient aquest lloc com una ubicació amb futur i per desenvolupar-hi una activitat econòmica i domèstica sostenibles.

En aquest jaciment es poden veure les restes de les termes de la vila, dels espais d’habitatge, els banys termals i els espais d’emmagatzematge, productius i zones recreatives d’una vila romana. El 1955, es va trobar el mosaic dels Peixos, un mosaic d’origen romà, que actualment està conservat al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Es tracta d’una vil·la fundada el S. I tot i que les restes visibles daten del S. II i algunes presenten canvis que es daten al llarg del temps fins al S. VI, una vil·la de gran importància històrica, documental i cultural

Projecte amb Generalitat

Aquest jaciment arqueològic avui en dia es troba en terrenys propietat del Port de Tarragona dins del terme municipal de Vila-seca. L'excavació arqueològica corresponent al Projecte d'excavació arqueològica a la vil·la romana de Cal·lípolis (anys 1996-2005), va comptar amb l'aprovació de la Direcció General del Patrimoni Cultural i de l'Autoritat Portuària de Tarragona com a entitat finançadora, i amb l'aval del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Centre experiencial i d’interpretació

En el marc de la tercera convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2023, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha atorgat a l’Ajuntament de Vila-seca un ajut de 5 milions d’euros per a la construcció d’un Centre Experiencial i d’Interpretació, un projecte inclòs en la iniciativa comuna del Porti de Vila-seca de “Cal·lípolis, l’equilibri sostenible” presentat al febrer d’aquest any.

Aquest Centre Experiencial i d’Interpretació, que se situarà a les immediacions de la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Tarragona a Vila-seca, a tocar de l’espai natural protegit de xarxa Natura 2000 als Prats d’Albinyana i de la vil·la romana de Cal·lípolis, permetrà que els habitants del Camp de Tarragona i els visitants d’arreu del món coneguin de prop el procés de recuperació dels espais naturals protegits, les espècies protegides i la vida de la fauna i la flora, així com, el naixement i desenvolupament de la Vil·la de Cal·lípolis i la forma de vida i els costums dels seus pobladors, a través dels mitjans audiovisuals i virtuals més avançats.

El president del Port, Saül Garreta, creu que Cal·lípolis representa “un model de vida en sintonia amb l’entorna natural, com el que gaudien els nostres antecessors romans fa 2000 anys i que recuperar-lo, avui, és responsabilitat de tots i, de manera especial, d’institucions compromeses amb la sostenibilitat econòmica, social i ambiental com l’Ajuntament de Vila-seca i el Port de Tarragona”.

 

CAL·LÍPOLIS, L'EQUILIBRI SOSTENIBLE

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona