El Parc Subaquàtic i el Port Tarragona obren l’exposició ‘Secrets Marins’ al nou Espai Mar del Carrer del Mar

El Parc Subaquàtic i el Port Tarragona obren l’exposició ‘Secrets Marins’ al nou Espai Mar del Carrer del Mar
02 Maig
2023

L’exposició, d’entrada lliure, estarà oberta divendres, dissabte i diumenges a partir del 5 de maig fins a l’11 de juny

La mostra estrena el nou espai ‘Espai Mar’ del Port ubicat al Carrer del Mar 6

El Port de Tarragona i el Parc Subaquàtic de Tarragona, gestionat per la Societat d’Exploracions Submarines (SES), obren aquest divendres 5 de maig a les 19h la nova exposició ‘Secrets Marins al Port Tarragona’. L’obertura es farà al nou espai cultural del Port batejat com ‘Espai Mar’, ubicat al Carrer del Mar, 6. L’entrada és lliure. ‘Secrets Marins’ és una exposició que romandrà oberta els divendres, dissabtes i diumenges fins a l’11 de juny. L’exposició pretén mostrar a la ciutadania imatges i informació de la història del Port, de la història del SES i del Parc Subaquàtic, de la vida subaquàtica, flora, espècies vegetals, peixos, etc. i de l’impacte de les relacions del parc subaquàtic amb la ciutat.

L’exposició ‘Secrets Marins’ a l’Espai Mar del Port Tarragona estarà formada per set panells amb fotografies i textos. Aquesta secció està destinada a explicar la història del Port i la relació dels bussos amb el Port i la ciutat. També aproparà el Parc Subaquàtic i el SES a la ciutadania amb imatges del fons marí. Per altra banda, el públic podrà gaudir d’una recreació del Parc on podran situar algunes de les embarcacions submergides i un vídeo de passi continu. L’exposició també posarà a l’abast del públic material per mostrar l’espai marí i imatges històriques com el moment de l’enfonsament del vaixell Dragonera. L’horari de l’exposició serà divendres de 17h a 20h, dissabtes de 10h a 14h i de 17h a 20h i, finalment els diumenges d’11h a 14h.

Espai Mar

L’Espai Mar del Port de Tarragona que s’obre amb l’exposició és una iniciativa per apropar el Port als veïns i veïnes del Barri del Port de Tarragona i per a la ciutadania en general d ela ciutat i del tot el territori, mitjançant exposicions, xerrades divulgatives i altres activitats que permetran explicar el funcionament del port, els seus espais logístics, comercials i naturals, i les empreses, agents i actors que hi desenvolupen algun tipus d’activitat.

Els bussos i el Port

Els bussos sempre han tingut un paper molt important en les obres portuàries, moltes de les operacions dutes a terme en les obres de construcció requerien la figura del bus que se submergia amb el seu escafandre rodó i aparatós.

El Parc subaquàtic

El Parc Subaquàtic va agafar forma l’any 1995 després d’un intens procés d’estudi i col·laboració entre l’Autoritat Portuària de Tarragona i la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona. Va néixer la idea de crear un espai de protecció i regeneració de la fauna de la nostra costa.

Fruit d’aquest treball conjunt es va delimitar un espai lliure de pesca i obert a la comunitat esportiva i científica. El pal de paller va ser la ubicació del mercant Dragonera, que amb els seus 60 metres d’eslora ha estat la peça fonamental en la regeneració biològica d’una zona que ara compta amb més de 150 espècies d’éssers vius que van recolonitzant l’escullera i retornant-li una riquesa incomparable a la costa catalana.

El treball de regeneració es va incrementant amb l’enfonsament d’altres embarcacions i biòtops que generen una vida que augmenta el valor biològic i econòmic de la costa tarragonina. El Parc subaquàtic de Tarragona, situat al Passeig de l’Escullera disposa d’uns 200 metres d’amplada i uns 275 de llargada. Aquest permet observar més de 350 espècies i un gran nombre d’embarcacions enfonsades. El parc també col·labora en les accions de regeneració de la vida al fons marí mitjançant l’enfonsament de biòtops, projectes liderats per la URV i el Port Tarragona. I participa activament, des de fa anys, en la neteja de la platja del Miracle.

Societat d’Exploracions Submarines (SES) de Tarragona

La Societat d’Exploracions Submarines (SES) de Tarragona va néixer el 1955, sent el segon club de submarinisme més antic de tot l’Estat. Des dels seus inicis va fonamentar-se en quatre principis bàsics:

• FORMACIÓ: en la gran varietat d’activitats al mar: submarinisme, natació, investigació...

• COL·LABORACIÓ: en recerca científica i arqueològica (campanyes d’excavació, sarcòfag d’Hipòlit, cova urbana ...), emergències (nàutiques, Els Alfacs, recuperacions pesqueres...), millora de la riquesa biològica de la nostra costa, recuperació d’espècies en perill de desaparició...

• INTEGRACIÓ: en la societat tarragonina donant a conèixer, mitjançant xerrades i exposicions, la importància per a la ciutat del seu patrimoni submergit, participant amb activitats en les festivitats ciutadanes, facilitant l’accés al mar de la ciutadania...

• INVESTIGACIÓ: participant de manera altruista en nombrosos projectes del CSIC, URV, Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, UB, que requereixen un espai controlat i protegit.

Per aquesta actitud de col·laboració el SES de Tarragona ha estat distingida en diverses ocasions amb reconeixements institucionals en l’àmbit local, de país i internacional, i condecoracions oficials, alhora que valorat el seu esperit pels diferents cossos que vetllen per la seguretat dels ciutadans i ciutadanes.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona