Més de 200 experts participaran a la 4a edició del Rail Day de Port Tarragona

Més de 200 experts participaran a la 4a edició del Rail Day de Port Tarragona
13 Abr
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La jornada es durà a terme el pròxim dimarts 18 d’abril de 9:00h a 14:00h, al Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona

IV Rail Day se celebra sota el títol ‘ Reaching out to Iberia and Europe: challenges and opportunities’ i les inscripcions estaran obertes fins el divendres 14 d’abril a l’enllaç https://tuit.cat/dgjdX

El IV Rail Day comptarà amb 3 panells temàtics, ‘Ports secs’, ‘Europe, challenges and opportunities’ i ‘Actualitat ferroviària’

Aquest dimarts, 18 d’abril, el Tinglado 1 del Moll de Costa del Port Tarragona acollirà la IV edició Rail Day Port Tarragona. Sota el títol ‘ Reaching out to Iberia and Europe: challenges and opportunities’, Rail Day es consolida com un punt de trobada d’empreses i particulars amb interès pel transport ferroviari de mercaderies on la comunitat portuària, juntament amb els proveïdors i empreses de serveis, identifiquin les oportunitats de negoci per a aconseguir cadenes de transport més eficients, competitives i sostenibles. Més de 200 persones expertes s’han inscrit per participar en la quarta edició i, les inscripcions estan obertes fins aquest divendres 14 d’abril a l’enllaç https://tuit.cat/dgjdX. Rail Day s’ha dividit en tres blocs temàtics, el primer sota el títol ‘Puertos Secos’, el segon ‘Europe, challengues and opportunities’ que es durà a terme en anglès i, el darrer panel girarà sobre ‘Actualidad ferroviaria’

En un primer bloc i després de la corresponent benvinguda, es comptarà amb dues ponències centrades en el desenvolupament de ports secs a la península ibèrica, i més especialment, el port sec de PortTarragona Terminal, Guadalajara-Marchamalo, situat en els municipis homònims.

En el segon bloc, en anglès, es tractarà la connectivitat ferroviària amb Europa. Tant l’existent, amb les seves idiosincràsies i problemàtiques, com la futura, un cop l’ample de via estàndard sigui una realitat fins a Tarragona. Aquest espai comptarà amb ponents de primer nivell, directius de carregadors, operadors, empreses ferroviàries i gestors d'infraestructura.

Finalment, el tercer bloc, en castellà, posarà el focus en temes d’actualitat ferroviària com la primera convocatòria d’ecoincentius orientats al sector ferroviari o el desenvolupament de les autopistes ferroviàries i un torn obert de paraula pels assistents a l’acte.

La jornada ja ha superat les 200 persones inscrites amb més d’una desena de ponents experts en intermodalitat i serveis ferroviaris amb l’eix vertebrador de la intermodalitat al Port de Tarragona, un dels punts estratègics claus en el desenvolupament de negoci, des del punt de vista del creixement de tràfics, de l’eficiència i de la sostenibilitat. Entre els inscrits hi ha representants de les Autoritats Portuàries de Bilbao, Cartagena, València i Barcelona.

La trobada sobre ferrocarril i intermodalitat obrirà les portes amb el registre dels assistents a partir de les 8:45 h i començarà, oficialment, a les 9:20h de la mà del president del Port Tarragona, Saül Garreta, qui donarà la benvinguda a totes les persones participants en la ja consolidada Rail Day Port Tarragona.

El Port Tarragona ha habilitat l’espai https://tuit.cat/Mw9uv on es publicarà tota la informació rellevant de la jornada, així com el seguiment a les xarxes socials @PortTarragona

Ferrocarril i intermodalitat

L’aposta del Port Tarragona per al transport per ferrocarril té tres instal·lacions destacades que potencien aquest repte.

PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo

Per una banda, la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, amb 150.000 m2, una plataforma logística i de serveis a l’àrea d’influència de Madrid entre Guadalajara i Marchamalo. Una important terminal multipropòsit i multiclient al centre peninsular que permetrà la connexió, del Port Tarragona, amb els principals ports marítims. Una infraestructura amb capacitat per canalitzar els principals fluxos de mercaderies nacionals, europees i internacionals entre ferrocarril i carretera ca als ports marítims i el centre. El Port Tarragona preveu que la terminal estarà a ple rendiment durant l’any 2024.

Terminal Intermodal la Boella

Per altra banda, la segona infraestructura clau per potenciar el transport per ferrocarril al Port, és la Terminal Intermodal la Boella. una terminal ferroviària intermodal de trànsit de mercaderies amb origen/destí nacional (península Ibèrica) com internacional. Amb una superfície e actual de 4 ha amb possibilitat d'expansió disposa de 5 vies d'ample mixt (ibèric + europeu) de càrrega i descàrrega executades sobre llosa de formigó i 3 vies de recepció/expedició sobre balast i, preparada per a la circulació de trens de fins a 750 metres de longitud.

Zona d’Activitats Logístiques

Finalment, la Zona d’Activitats Logístiques del Port suposarà la creació d’un espai amb més de 900.000 m2 dins del recinte portuari per impulsar els tràfics marítims i l’activitat econòmica la ZAL està integrada al Corredor del Mediterrani de la Xarxa Transeuropea de Transport, com a part de la seva xarxa bàsica TEN-T (Trans European Network of Transport). Aquesta xarxa aborda la implementació i el desenvolupament d'una xarxa a tot Europa de línies ferroviàries, carreteres, vies navegables interiors, rutes marítimes de transport marítim, ports, aeroports i terminals ferroviàries.

Port Tarragona i el ferrocarril

El Port disposa d'accessos ferroviaris que connecten amb la línia direcció Saragossa-Madrid i la seva bifurcació en direcció València i la línia direcció Barcelona, per tant el Port està connectat amb tota Europa. La xarxa ferroviària interna del Port dóna servei a tots els molls operatius.

D'est a oest, hi ha tres ramals que connecten la xarxa interna del Port amb la xarxa d'ADIF. En sentit est, el primer ramal recorre el moll d'Aragó fins a arribar al moll de Catalunya, desdoblant-se per dos itineraris possibles al llarg de la terminal de càrrega de carbó.

El segon ramal discorre en paral·lel a la riba esquerra del riu Francolí (en sentit oest). Aquest segon ramal dóna accés als molls de Castella (amb tres punts d'entrada) i de la Química, arribant a l'estació ferroviària de la Química.

El tercer ramal, connectat a l’antiga línia de València, passa pel moll d'Hidrocarburs fins a arribar als molls d’Andalusia, Cantàbria i Galícia. Concretament al moll de Galícia, hi ha la Terminal intermodal la Boella, contigua a la terminal de contenidors. Aquest ramal també dóna servei a les àrees del Port on s'ubiquen gran part de les instal·lacions destinades a càrrega general convencional com la terminal de vehicles, una terminal multipropòsit i la futura Zona d’Activitats Logístiques (ZAL).

Dades ferrocarril al Port

El Port de Tarragona fa una aposta clara pel transport ferroviari per tal d'optimitzar la cadena logística i poder oferir un millor servei als seus clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat.

El Port de Tarragona té accés ferroviari d'ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt (UIC+ibèric) en més de 10 km. A més, disposa d'accés electrificat als molls i terminals de la zona de Ribera, zona dedicada a càrrega general, contenidors i caixes mòbils.

A les instal·lacions portuàries, el 2022, es van moure gairebé un milió de tones en ferrocarril. En total, 3.119 composicions ferroviàries van circular per les instal·lacions del Port de Tarragona.

Informació relacionada

• Intermodalitat al Port de Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/serveis-negoci/negoci/intermodalitat

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona