Port Tarragona tanca el 2023 amb més de 33 milions de tones

Port Tarragona tanca el 2023 amb més de 33 milions de tones
07 Mar
2024

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Tarragona és el port que més creix dels 10 ports amb més moviment del sistema portuari estatal (9,9% més respecte 2022)

Un nou rècord de cereals, pinsos i farines (7,6Mt) i de cru de petroli (9,8Mt) impulsen els tràfics totals cap a resultats propers al rècord total establert 2019 amb 33,3 milions de tones

Tarragona és el port que més creix dels 10 ports amb més moviment del sistema portuari estatal (9,9% més respecte 2022)El Port tanca l’any amb més de 64 milions d’ingressos i confirma el salt quantitatiu experimentat l’any passat (64,7M€, el 2022)

Tarragona compensa la disminució del carbó i de la càrrega general conteneritzada amb l’impuls dels tràfics tradicionals

El president del Port afirma que “la solidesa estructural del Port és un punt fort per implementar amb èxit l’estratègia #RumbEcoPort2027 cap a la transició energètica i la descarbonització”

L’any 2023 també ha suposat un increment de les polítiques sostenibles de l’APT per aconseguir ser un port “zero emissions” eficient i competitiu

El Port de Tarragona ha tancat l’any 2023 amb 33.030.021 tones en tràfic de mercaderies, un resultat impulsat principalment per nous rècords en productes agroalimentaris i cru de petroli. Aquest bon comportament dels tràfics tradicionals el situa com el port que més creix en la llista dels 10 ports amb més moviment del sistema portuari estatal i li permet compensar la disminució de tràfics com el carbó i la càrrega general contenitzada. Els cereals, pinsos i farines van assolir 7,6 milions de tones (+28,5% respecte a 2022) i el cru de petroli va assolir 9,8 milions de tones (+24,8% respecte a 2022).

Port Tarragona tanca l’any 2023 amb uns ingressos de més de 64 milions d’euros (64,5M€), un resultat similar al de l’any passat (64,7M€) i que confirma el salt qualitatiu realitzat l’any passat. Els dos darrers exercicis han suposat un increment d’ingressos de prop de 20% respecte als exercicis de 2021 i anteriors, en què els resultats oscil·laven entre 50 i 57 milions d’euros de vendes anuals.

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, afirma que “la solidesa estructural del Port és un punt fort que s’ha d’aprofitar per implementar amb garantia d’èxit l’estratègia #RumbEcoPort2027 per a la transició energètica del sector portuari i la descarbonització de la cadena logística”.

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) també ha qualificat els resultats de 2023 com “uns bons resultats, si tenim en compte els reptes que el Port ha hagut de fer front durant 2023”. Garreta ha destacat la preocupació per part dels agents econòmics que durant l’any passat pels efectes que fenòmens globals han tingut en la cadena de subministrament, com la invasió russa d’Ucraïna, els atacs als vaixells al Mar Roig, el canvi climàtic, i els reptes en clau local, com la sequera, la disminució del tràfic de carbó o la recuperació de la concessió de la terminal de contenidors”. Per al president de l’APT, el Port de Tarragona ha sabut substituir aquests tràfics amb un impuls dels tràfics tradicionals “amb rècord de cereals i de cru de petroli, i un augment en tràfics cada cop més consolidats com la fruita tropical, els vehicles nous, minerals i productes siderúrgics.”

El president de l’APT ha explicat que “la solidesa econòmica del Port permetrà seguir amb bon ritme el cicle inversor en les infraestructures estratègiques que permetran que el Port de Tarragona enfronti amb garanties d’èxit un futur marcat per la sostenibilitat, la transició energètica i la transformació econòmica”. Per a Garreta, “la solidesa estructural del Port és un punt fort que hem d’aprofitar per a implementar l’estratègia #RumbEcoPort2027 per aconseguir realitzar la transició energètica del sistema portuari i la descarbonització del sector de la logística”.

Rècord en tràfics estructurals

El tràfic marítim de l’any 2023 ha estat de 33.030.021 milions de tones (Mt), un 9,9% superior al moviment de l’any 2022 que va assolir uns resultats de 30,05 milions de tones. Aquest resultat és conseqüència bàsicament del bon comportament dels tràfics tradicionals del Port, especialment els líquids a doll. Mentre que el trànsit de líquids a nivell estatal va disminuir un 3,7% l’any passat, a Tarragona va créixer un 16,4%, sent el port amb el percentatge més gran de creixement en aquest sector i situant-se com el tercer port de l'Estat en importacions de grans líquids.

Líquids a doll

Els Líquids a doll ha estat el grup amb més moviment en xifres absolutes amb un total de 20.567.743 tones i augmentat un 16,4% respecte a 2022. Impulsats pel creixement del 24,8% del cru de petroli (rècord històric) i altres productes petrolífers en un 13,6%.

El moviment de cru ha estat de 9,79 Mt, un 24,8% més que l’any 2022, que va ser un any amb parada a les instal·lacions de Repsol amb incidència en el tràfic d’octubre i novembre d’aquell any. El cru de petroli ha finalitzat l’exercici establint una nova fita històrica ratllant els 10 milions de tones i superant els 9,72 Mt de l’any 2019, quan es va establir un rècord en la seva manipulació. El cru es manté com el principal producte en l’activitat del Port de Tarragona, l’any 2023 representa el 27% del tràfic marítim. Dintre de la sèrie històrica d’aquest segle, el seu pes ha anat variant entre el 21% de l’any 2011 al 30% de l’any 2003.

Sòlids a lloure

L’altre gran grup tractor dels tràfics del Port de Tarragona ha estat els sòlids a lloure que augmenten un 8,9%, amb un increment dels agroalimentaris (cereals, pinsos i farines) del 28,5% marcant un nou rècord històric amb 7,6 milions de tones. Per altra banda, seguint el camí de la sostenibilitat, els molls tarragonins han disminuït el tràfic de carbons i coc de petroli en un 53,6%.

En aquest grup, el tràfic més destacat de l’exercici ha estat el dels cereals i les seves farines amb 6,50 Mt i un creixement del 52,7% respecte a les dades del 2022. El 2022 amb 4,25 Mt va significar el rècord històric del tràfic de cereals, superant els 4,21 Mt del 2019. Les dades del 2023 superen en 2,24 Mt l’anterior rècord i augmenta el lideratge del Port de Tarragona en aquest tràfic a l’Estat i a la Mediterrània. Els 6,50 Mt del grup estadístic dels cereals i les seves farines es converteix en el de major moviment de sòlids a lloure en el Port de Tarragona, superant els 6,43 Mt de carbó de l’any 2008, el que demostra un gran canvi de tendència.

La mercaderia més significativa entre els cereals ha estat el blat, que representa prop del 49% de les tones manipulades d’aquest grup, amb un creixement respecte a l’any anterior d’ 1,95 milions de tones, el que significa que ha multiplicat per 2,5 les tones mogudes. La segona mercaderia ha estat el moresc (blat de moro o panís) que representa el 39% dels cereals, la tercera l’ordi amb un creixement de 538 mil tones el que multiplica per 5,4 les dades del 2022 i que representa el 10% del total de cereals.

Els dos anys d’extrema sequera que ha patit el país ha estat la causa de les grans quantitats d’importacions de cereals que es necessiten per substituir els milions de tones que la collita nacional no ha pogut proveir al mercat. El principal país de procedència del tràfic de cereals i les seves farines ha estat Ucraïna amb el 42% i, a continuació Brasil i Romania amb el 15%. També s’han importat cereals del Canadà (300 mil tones), Letònia (145 mil t), Rússia (98 mil t), Alemanya (75 mil t)i Lituània (67 mil t).

Càrrega general

La càrrega general ha estat l’únic dels tres grups que disminueix la seva activitat tot i que es veuen compensats per l’increment en els altres dos grups de tràfics, líquids a doll i sòlids a lloure. Aquest comportament és degut bàsicament a la recuperació de la concessió de la terminal de contenidors al Moll d’Andalusia, en la qual s’està treballant per una nova concessió, i pel tancament de la línia ro-ro amb Turquia a finals de l’exercici 2022; lleugerament compensat pel destacable increment de contenidor refrigerat (+18% TEUs refrigerats).

No obstant això, “el Moll d’Andalusia no ha parat de funcionar, ja que l’APT en atenció a les necessitats de la comunitat portuària atorgant autoritzacions temporals durant tot el 2023”, ha explicat el president del Port de Tarragona. El màxim responsable de L’APT ha afirmat que “el Port continua analitzant el mercat i contactant empreses per a llençar un nou concurs per a la concessió per a una terminal multipropòsit que pugui acollir tant contenidors com càrrega general no conteneritzada”. Els moviments que està registrant el sector amb la dissolució de velles aliances i la formació de noves, amb la tendència a la integració vertical dels serveis logístics, així com, la voluntat del Port de donar serveis a les empreses del seu hinterland, aconsellen actuar amb el màxim coneixement del mercat, ha explicat Garreta.

El moviment de productes siderúrgics ha estat de 682 milers de tones, un 12,9 % superior a l’exercici 2022 i es situa com el segon any amb major activitat. Creix tant la importació (+18%) com l'exportació (+13%). En aquests resultats hi ha intervingut el fet que s'han doblat les importacions des del nord d’Àfrica fins a 175.000 tones. Pel que fa a exportacions, el Regne Unit suposa el 33% del nostre mercat i continua creixent (+40% respecte a l'any passat). I altres països rellevants per a exportació són Israel (12,5% quota de mercat), Romania, Grècia i Dinamarca. Enguany, també hi ha hagut un 5% del que s'exporta que, per primera vegada, va als EUA, nou mercat per a exportacions.

El moviment de mercaderies del grup d’automòbils i les seves peces ha mantingut el creixement dels exercicis anteriors, arribant a les dades prepandèmia, però encara lluny de les xifres rècord del Port. En aquest grup cal analitzar que el creixement per unitats d’automòbils ha estat del 27,2% respecte a 2022 superant la barrera de les 200.000 unitats mogudes en els molls de Galícia i Cantàbria amb un total de 218.322 vehicles. El Port creix principalment en exportació (+65%) amb trànsit amb destinació altres països de la Mediterrània, però les importacions continuen liderant (72% del total).

En el grup de materials de construcció elaborats, els resultats presenten exportacions de 478 mil tones, multiplicant per 6 les xifres de l’any anterior. La causa ha estat l’exportació de material de pedrera amb destinació, principalment, a Mèxic.

També augmenten les exportacions d’animals viu. L’any 2023 s’han transportat 167.191 caps de bestiar mentre que el 2022 van ser poc més de 160 mil (160.256), la qual cosa representa un augment del 4,3%.

Creuers

L’activitat del sector de creuers ha mantingut la seva recuperació al llarg de l’exercici 2023. Durant la passada temporada es van realitzar 57 escales enfront de les 36 de 2022, i el nombre de creueristes va ser de 115.022 amb un increment del 80,1% respecte els de l’any anterior. Aquestes dades superen les dades de 2018 i s’apropen a les xifres de l’any 2019. Les previsions per a l’any vinent són d’una seixantena d’escales i uns 122.000 passatgers, una xifra molt pròxima a la de 2019 que va tancar amb més de 130.000 passatgers. L’impacte econòmic de l’activitat de creuers va ser de més de 15.000.000 d’euros de despesa dels passatgers en lleure, transport i restauració, principalment, segons els estàndards de la CLIA i l’enquesta d’Eurecat duta a terme per a la Taula Institucionals de Creuers.

L’activitat del turisme de creuer rebrà un impuls qualitatiu molt important amb la inauguració de la nova terminal de passatges que està construint Global Port Holding al Moll de Balears amb una inversió de 5,5 milions d’euros, una superfície de 2200 m2 . La inauguració d’aquesta nova infraestructura està prevista per a l’11 de juny coincidint amb l’inici de la 64a edició de l’assemblea de MedCruise, l’associació que reuneix tots els agents del sector a la Mediterrània: navilieres, agents turístics, patronats de turisme, etc.

Rècord de camions i increment ferroviari

El gran moviment de productes agroalimentaris ha impulsat a màxims històrics la circulació de camions al Port de Tarragona. L’any 2023 es van registrar un total de 952.832 entrades i sortides de camions en el recinte portuari, mentre el 2022 en van ser 833.414 (segon millor resultat i el 2019, en van ser 833.367, tercer millor any). Les dades del SEA (Sistema d’Entrega d’Agroalimentaris) va registrar un augment del 31% de lliurament de productes agroalimentaris a camions passant dels 236.370 camions de 2022 als 310.694 camions del 2023.

En l’apartat del ferrocarril també s’ha registrat moviments a l’alça. Hi ha hagut un increment de les composicions d'automòbils (+31,1%). En aquest sentit, els principals increments venen dels trens des de Barcelona amb origen europeu (66 entrades versus 14 el 2022), trànsit des de Navarra (+17 trens) i el trànsit cap a Andalusia (10 trens). El tràfic d’agroalimentaris també s’ha traduït en un increment de les composicions de cereal (+52%) amb 652 combois el 2023 versus els 429 de 2022.

Resultats econòmics

Aquest 2023 ha estat un gran any, l'any de la consolidació del salt quantitatiu realitzat per l'APT el 2022, superant la barrera dels 64 milions d'euros d'Ingressos (vendes) i dels 10 milions de beneficis abans d'impostos. Juntament amb un increment de la Tresoreria, que permet autofinançar en gran manera els grans projectes d'inversió, molt importants tant pel Port de Tarragona com pel Territori Els resultats econòmics de 2022 van suposar un tomb en els balanços del Port, ja que es va passar dels 53 milions d'euros del 2021 als 64,7 milions d'euros de 2022. Aquest resultat que en un primer moment es podria haver pensat que era conjuntural, es veu consolidat enguany amb el resultat de 2023 que preveu tancar amb 64,5 milions d'euros en vendes. Així doncs, la repetició el 2023 d’una xifra d’ingressos similar a la de 2022 permet pensar que aquest increment d’un 20 % respectes als resultats dels exercicis de 2021 i anteriors -que oscil·laven entre els 50 i els 57 milions d’euros d’ingressos- han quedat enrere.

 

 

Els resultats d'explotació i resultats abans d'impostos continuen per sobre dels 10 milions d'euros, mentre que l’APT continua reduint l’endeutament a raó de 4 milions d'euros anuals juntament amb l'increment de la tresoreria en els darrers exercicis.

Rumb #EcoPort2027

El resultats comercials i econòmics del Port de Tarragona són un puntal per a l’estratègia: #RumbEcoPort 2027. Uns objectius que fan compatible completar el desenvolupament del Port -immers en un cicle inversor molt important- i accelerar les accions de descarbonització de les seves activitats per complir els objectius de la UE per al 2030.

El Port de Tarragona treballa intensament en el desenvolupament d’infraestructures estratègiques que en el futur permetin la substitució dels tràfics del petroli i derivats per nous combustibles verds, l’atracció d’inversions logístiques o industrials netes a la Zona d’Activitats Logístiques i eliminar les emissions de CO2 en l’àmbit portuari. Un camí per aconseguir posar en marxa les infraestructures i equipaments que permetin fer front als reptes de la diversificació de tràfics, la transició energètica i la transformació econòmica sostenible del Port i de les empreses del seu hinterland.

L’estratègia #RumbEcoPort2027 és una empenta final en la construcció i posada en marxa de les infraestructures estratègiques portuàries per a la transformació del Port en una infraestructura verda, basada en l’eficiència i la competitivitat.

Contradic de Ponent, element protector

Aquesta futura infraestructura és molt representativa del tractament mediambiental del nou cicle inversor del Port de Tarragona. El Pla director d'infraestructures del Port de Tarragona, aprovat pel Consell Rector de Ports de l'Estat el 24 de juny de 2022, inclou la construcció del contradic de Ponent i un moll adossat a la primera fase de desenvolupament de la zona sud del Port. L’APT continua fent passos endavant amb el projecte, ja que en aquests moments l'Estudi d’Impacte Ambiental es troba sotmès a informació pública. Aquest projecte suposarà una actuació singular, ja que integra el nou contradic amb el paisatge, inclou l’ús social d’aquesta infraestructura i suposarà la consolidació definitiva de la platja de la Pineda. Al mateix temps, el contradic potenciarà la seguretat del Port davant de riscos mediambientals, perquè reduirà la bocana a 450 m i permetrà traslladar les activitats de la monoboia a l’interior del port.

Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), urbanisme sostenible

La ZAL també és una infraestructura amb un enfocament sostenible, pel fet que comptarà amb un urbanisme amb nombroses millores ambientals. En aquests moments s’està redactant el projecte d’urbanització. Es maximitzaran les superfícies verdes, vegetades amb espècies autòctones de la zona i amb un baix consum hídric. Aproximadament 180.000 m³ de superfície verda (19% del total de la ZAL). Aquestes zones serviran per disminuir la temperatura del terra (en no estar pavimentades) i fixar CO2. Les energies renovables també tindran un gran protagonisme en el desenvolupament de la ZAL. En aquests moments, està finalitzada l’obra de vial perimetral; la construcció del pas sota l’autovia de Salou-Tarragona C-31B també estarà acabat en el mes de juny; mentre que la rotonda de la C-31B, davant de l’empresa DOW Chemical, ja ha estat licitada i en marxa. Es preveu que estigui acabada a finals d’any.

Xarxa Natura 2000, restauració del paisatge

Per la part mediambiental, la Xarxa Natura 2000 les obres estan a punt de començar, amb tota probabilitat finals d’aquest mes de març o principis d’abril a tot estirar, amb una durada prevista de 12 mesos.

PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo

La primera fase de la construcció es va donar per acabada a finals de 2022, ja està en marxa la 2a fase constructiva des de fa unes setmanes, l’actuació compta amb un pressupost de 20 milions d’euros i consistirà en la urbanització de la terminal, on es formigonarà l’esplanada, s’instal·larà l’enllumenat i es realitzaran les connexions ferroviàries, tant internes com externes amb els dos punts de connexió amb la xarxa d’ADIF.

PortTarragona Terminal La Boella

L'APT continua treballant en el projecte d’ampliació i modernització de la Terminal de la Boella. En aquests moments, el procés de concessió està aturat per poder estudiar l’establiment de sinergies amb la futura terminal de multipropòsit del Moll d’Andalusia per fer més viable econòmicament la seva explotació i, per una altra, s’està cercant finançament europeu per poder impulsar el projecte. L’objectiu és que la gestió i l’activitat d’aquesta terminal vagi alineada amb la gestió i l’activitat de les tres altres infraestructures que impulsa el Port: Terminal multipropòsit al Moll d’Andalusia, la ZAL i la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo.

Liderat metropolità en descarbonització

L’any 2023 també ha suposat un increment de les polítiques sostenible de l’APT amb l’objectiu de fixar les bases per aconseguir un port zero emissions eficient i competitiu i, liderar aquest procés en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Tarragona sota el lema #RumbEcoPort2027. Aquest compromís es desenvolupa a través de quatre eixos fonamentals: la biodiversitat, l’energia, la innovació i la sensibilització.

Biodiversitat

L’estratègia de Port Tarragona per a la recuperació de la biodiversitat es centra en l’impuls d’un conjunt d’actuacions que creïn una “Anella Blava” en el front marítim de Tarragona i completi l’Anella verda” terrestre. En col·laboració amb la URV i altres centres i empreses mediambientals impulsa projectes per a la regeneració del fons marí i la captura de CO2. Al mateix temps, el Port està executant les obres de restauració dels Prats d’Albinyana, un espai de 37 hectàrees inclòs a la Xarxa Natura 2000 – i en la creació d’un Centre experiencial i d’interpretació juntament amb l’Ajuntament de Vila-seca- i participa en la restauració ambiental de les desembocadures dels rius Gaià i Francolí. En paral·lel, impulsa un urbanisme sostenible a la Zona d’Activitats Sostenibles i al voltant de les seus de l’APT amb la construcció del nou “Parc del Port”.

Energia

El Port ha adoptat un rol de colideratge territorial en la transició energètica i d’impulsor de projectes per a la implantació de energies renovables. Una de les primeres mesures adoptades ha estat la creació d'un pol interdisciplinari per a la creació de la cadena de valor de l'Hidrogen Verd i l’expansió de la producció i consum d’altres energies renovables, acollint la seu de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, la seu territorial de l'Energètica Catalana i APPORTT per impulsar el pla de transició energètica del Port i de la comunitat portuària.

El Port destina 16 milions d’euros per a l’electrificació de molls, començant pel Moll de Balears. També està impulsant la instal·lació de panells solars a diferents espais del recinte portuari i del Moll de Costa per augmentar l’autosuficiència i l'eficiència energètica. Al mateix temps, l’APT treballa en la posada en marxa de diversos projectes pilot de transició energètica en maquinària pesant i vehicle que donen servei al port.

Innovació

El passat mes de gener, el Port i APPORTT van presentar el “Blue Innovation Hub”, una iniciativa de la comunitat portuària per crear un ecosistema per a la generació d’empreses innovadores al voltant de l’entorn de l’economia blava, en el que un dels objectius principals serà convertir els reptes climàtics en oportunitats empresarials basats en la millora de eficiència a través de la digitalització, la IA o la robotització, per citar alguns exemples. Blue Innovation Hub busca afavorir un entorn propici per a la generació i la implementació d'iniciatives innovadores, amb vocació de donar servei en l’àmbit territorial.

Sensibilització

Aquestes línies d’actuació es complementen amb un nou enfocament de la programació artística i cultural del Moll de Costa que incorporarà progressivament activitats relacionades amb el canvi econòmic i social relacionat amb la descarbonització amb experiències com “OH! Cúpula SOStenible” en el Refugi 1 de febrer a març o les Jornades Tècniques sobre l’Aigua a l’abril-maig, al Tinglado 1. Activitats que a més a més de sensibilitzar l’espectador, serveixin per crear coneixement al voltant del canvi climàtic i les seves repercussions.

La descarbonització de les activitats del Port de Tarragona és una oportunitat per ser capdavanter en el canvi necessari i imprescindible que ha d’operar tota l’activitat humana al planeta. El Port, des de la seva responsabilitat pública, des del seu pes econòmic i des de la seva projecció institucional, vol ser un agent actiu en la presa de decisions i en el disseny de la nova societat més neta, més circular i més sostenible que ha de sorgir dels processos de descarbonització, a través de la transició energètica, recuperació de biodiversitat i la innovació.

Més informació a:

Descarrega’t la presentació de la roda de premsa

Descarrega’t les estadístiques de 2023

Descarrega’t la nota de premsa en format digital

Presentació Resultats 2023

+ info
+ info

 

 

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona