Activitat: Compartint la mar amb... els pescadors
A diumenge, 7. maig 2017
Un serrall, etimològicament, és un palau otomà.
A l’altra punta de la Mediterrània, és a dir, aquí, hi tenim un altre Serrallo que és el barri pesquer de Tarragona. Aquest va néixer a l’ombra d’una fortificació (el baluard del Francolí). La ciutat ha tingut una llarga tradició pesquera que va començar de manera sistemàtica amb les barraques escampades per la platja del Miracle i la desembocadura del Francolí a l’edat mitjana.
El barri es formà a finals de segle XIX quan el ferrocarril el va aïllar per l’oest de la ciutat; el port pel nord; al sud, el riu i la mar i a l’est fent del nou barri un lloc clos, tancat com un palau otomà però habitat per mariners, artesans, comerciants, calafats, velers, corders i, sobretot, pescadors amb les seves famílies dedicades al món de la mar.
Els habitants del barri han tingut sempre un sentiment d’identitat molt singular, així per a ells el Serrallo és un poble i passat el pont de la Petxina, Tarragona és un altre país. Tot i així, les tradicions han fet que ambdós indrets de la ciutat tinguin necessitat de compartir tant les creences devotes dels pescadors amb sant Magí com la devoció dels tarragonins per gaudir dels romesquets tan propis del barri pesquer.
Anar a l’arrastro, a la llum, fer palangre, remendar que no remallar, fer conserva, fer salsa de romesco a la cuina de barques o romesquets per als ranxos dels pescadors han estat els eixos econòmics d’un barri pescador que, de mica en mica, veu com la gastronomia pren el pols del barri mariner.
Aquesta exposició la integren els següents objectes:
Cartilla naval, MPT 1294 Donació: Jordi Albiol Borràs
Nomenament de patronia de pesca MPT1270 Donació: Albert Pedrol Aixa
Sobre de paga setmanal, Cessió temporal: Teresa Blanca Masvidal
Pipes, Cessió temporal: Carme Pedrol Garcia
Esclops, MPT1272 Donació: Albert Pedrol Aixa
Beca, MPT1273 Donació: Albert Pedrol Aixa
Caixa de peix, MPT160 Donació: Confraria Pescadors Tarragona
Cassola, Cessió temporal: Carme Pedrol Garcia
Fornet/ Hornillo. Donació: Albert Pedrol Aixa
Fotografies de les treballadores de la Fàbrica de conserves Cal Tercio Cessió: Teresa Blanca Masvidal i Carme Pedrol Garcia
Pescadors triant el peix a la coberta d’una barca AIHMPT19155
Pescadors, entre ells, Jordi Albiol feinejant a la barca amb mal temps AIHMPT20778
Localització
Moll de Costa
Tarragona
Catalunya
43004
Espanya
Telf. 977 259 434 . Recepció ext. 4411. Reserves 4422
http://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/museu-port
id: 42