L’exposició ‘Agents rurals: guardians del medi natural’ arriba al Moll de Costa de Port Tarragona

L’exposició ‘Agents rurals: guardians del medi natural’ arriba al Moll de Costa de Port Tarragona
15 Feb
2024

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La sala 2 del Refugi 1 acull l’exhibició que homenatja la feina d’aquest Cos de cara a la ciutadania

L’acte es podrà visitar fins al 17 de març

L’exposició ‘Agents rurals: guardians del medi natural’ s’inaugura el pròxim divendres 16 de febrer a les 12.30 hores, a la sala 2 del refugi 1 del Moll de Costa. La mostra, organitzada per la Direcció General dels Agents Rurals del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals i apropar el cos a la ciutadania. L'exhibició es complementa amb objectes històrics, peces audiovisuals de divulgació, una programació de xerrades d’educació ambiental i visites guiades adreçades al públic familiar i joves. L’acte es podrà visitar de dimarts a dissabte en horari de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores; i diumenges i festius en horari d’11 a 14 hores. L’entrada és gratuïta, destinada a tots els públics i es podrà visitar fins al 17 de març.

La inauguració de l’exhibició comptarà amb la presència del Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, qui estarà acompanyat de la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur Allué, i Saül Garreta Puig, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

D’altra banda, l’acte d’inauguració finalitzarà amb un recorregut per l’exposició comentat per Andreu Momblan Villacañas, comissari de l’exposició i cap de l´Àrea Bàsica de la Conca de Barberà del Cos d’Agents Rurals.

La mostra

‘Agents rurals: guardians del medi natural’ té com a objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals i apropar el cos a la ciutadania. A través d’un itinerari cronològic de 20 panells, vuit peces audiovisuals i una zona de museu, es pot descobrir el passat, present i futur d’aquest cos. A més de donar a conèixer la seva evolució històrica, també aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa, així com els grups de suport i els grups especials amb què s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades.

La mostra posa èmfasi en la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. En aquest sentit, els Agents Rurals disposen del Pla Alfa, que és el procediment operatiu que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal. El funcionament d’aquest pla ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.

Un altre àmbit posa en relleu que Catalunya és un territori format, en gran part, per terreny forestal. En conseqüència, cal vetllar tot l’any perquè la gestió forestal i els recursos naturals siguin sostenibles. Són tasques fonamentals d’aquest àmbit el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores i el sanejament fitosanitari.

D’altra banda, l’exposició també mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals treballen per mantenir l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides i controlen la fauna exòtica invasora. En afegit, vigilen les activitats que es porten a terme en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi ambient, vetllen pel compliment de la normativa relativa a la circulació motoritzada en el medi ambient i s’encarreguen del manteniment del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

L’exposició dona a conèixer tots els grups especialitzats del Cos: els de suport i els especials. Respecte a els primers, hi ha: el Grup de Suport Aeri i unitat RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems), el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. D’altra banda, respecte a els segons, hi ha: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Cadascun d’ells compte amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i material més innovador.

El Cos d’Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals neix l’any 1986 arran dels grans incendis forestals que es van patir a Catalunya aquell any. Es configura així una policia mediambiental que vetlla pel patrimoni natural, però també per les persones que hi viuen, que en depenen i en gaudeixen. Des dels seus inicis com a cos, també fan funcions de policia i guarda de béns forestals, cinegètics i piscícoles, de vies pecuàries i d’espais naturals protegits, així com les tasques de col·laboració relatives a les funcions específiques d’aquest àmbit.

L’exposició subratlla l’aposta estratègica per la sensibilització i l’educació mediambiental i finalitza facilitant el coneixement sobre el servei d’atenció telefònica, disponible les 24 hores del dia els 365 dies l’any, que es fa a través del 112.

Actualment, el Cos està format per uns 500 agents que, cada any fa més de 100.000 actuacions, atén prop de 70.000 trucades d’emergències 112 i genera més de 40.000 expedients.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors