Port Tarragona participa en una jornada sobre el Corredor mediterrani amb els principals agents implicats

Port Tarragona participa en una jornada sobre el Corredor mediterrani amb els principals agents implicats
17 Nov
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’Autoritat Portuària de Tarragona està realitzant inversions en intermodalitat com la construcció de la nova Port Tarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo i l’ampliació de La Boella

Garreta ha destacat que el ferrocarril és el mitjà de transport que permetrà descarbonitzar la logística

Les xifres de moviments de trens per les instal·lacions portuàries tarragonines van en augment amb més de 1.664 combois durant 2023

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, ha participat avui divendres 17 de novembre a les jornades sobre el Corredor del Mediterrani organitzades pel diari econòmic Expansión. Durant la taula rodona sobre la gestió de la infraestructura, projectes i serveis, impacte econòmic i vertebració territorial, Garreta ha destacat la inversió que s’està duent a terme per part del Port de Tarragona en projectes relacionats amb el ferrocarril, un transport clau per descarbonitzar la cadena logística, i per al futur del transport de mercaderies.

Un port preparat, un port connectat

El president de Port Tarragona, Saül Garreta, ha explicat que “el Port de Tarragona està preparat per a l'arribada del corredor del Mediterrani des del 2015”. Des de llavors, l'aposta per la intermodalitat del Port de Tarragona ha anat en augment. Els últims grans projectes així ho demostren amb la imminent signatura de la concessió de la Terminal Intermodal de La Boella que preveuen inversions de 30 milions d’euros (privats) i 22 milions (públics) per ampliar-la i modernitzar-la; i l'inici de les obres de la Terminal Intermodal Guadalajara – Marchamalo aquest mateix mes.

El futur del Port de Tarragona i de totes les activitats que en depenen passa sens dubte per la connexió amb el Corredor Mediterrani. A més, el port de Tarragona, ha afegit el president de l’APT, “en el seu rol de colideratge de l'àrea metropolitana de Tarragona, estem impulsant estudis de traçats al territori que assegurin per una banda l'eficiència del transport de mercaderies per ferrocarril, i per l'altra, la convivència amb la ciutadania i el territori”.

Garreta també ha explicat que “”estem treballant per la intermodalitat del port i per oferir als nostres clients les millors opcions logístiques". I ha afirmat que des del Port de Tarragona, “estem convençuts que els carregadors optaran pel transport per ferrocarril si el Corredor ofereix avantatges en termes de rapidesa i cost, però també hem de ser capaços d'oferir l'eficiència necessària i que la infraestructura estigui disponible en definitiva".

Integració ferro portuària

El Port de Tarragona valora molt positivament l'anunci que ha fet ADIF aquesta setmana que afavorirà la cooperació públic-privada per accelerar les autopistes ferroviàries fent així més atractiu el ferrocarril. "Agraïm el treball conjunt tant amb el Port de Barcelona, com amb ADIF i el Ministeri, com també amb la conselleria de Territori per remar sempre en la mateixa direcció i aconseguir que el corredor del Mediterrani sigui una realitat que beneficiï a tots els ciutadans i empreses del país", ha afegit el president del Port de Tarragona.

El Corredor del Mediterrani pot ser impulsor de la integració portuària, entesa com el paper dels ports en la integració dels serveis de la cadena logística. El Port de Tarragona està compromès amb la descarbonització del transport del país i està treballant per oferir solucions logístiques sostenibles i eficients.

Tarragona és un port de referència en el Mediterrani i està situat en una posició estratègica per a la connexió amb Europa i el nord d'Àfrica. Amb una àmplia oferta de serveis i infraestructures, el Port de Tarragona és una gran opció per als carregadors que busquen solucions logístiques eficients i sostenibles.

Una aposta pel ferrocarril

El Port de Tarragona treballa des de fa temps per descarbonitzar la cadena logística, apostant pel tràfic de mercaderies per ferrocarrils. L’11% de les mercaderies que entren i surten del Port de Tarragona es mouen per ferrocarril. Durant el mes d'octubre es van registrar un total de 185 moviments de trens amb mercaderia, el nombre més elevat des de 2018. L’acumulat de l’any 2023 s’enfila fins als 1.664 combois. Entre les mercaderies que més es mouen en ferrocarril els cereals continuen sent els líders amb 64 moviments al mes, en segon lloc són els siderúrgics amb 45 trens i en tercer lloc els automòbils amb 44.

L’aposta pel ferrocarril és materialitza en l'ampliació i modernització a la Terminal Intermodal de la Boella. Aquesta infraestructura permetrà acollir 16 trens diaris (8 d’entrada i 8 de sortida) i aspira a rebre fons europeus CEF (Mecanisme Connectar Europa, CEF en les seves sigles en anglès).

Germana d’aquesta, s’està construint la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo és un punt estratègic clau per captar nous tràfics del centre de la península i que consolidarà al Port de Tarragona com a porta natural d’entrada i sortida del  Mediterrani d’aquest territori situat a l'altiplà castellà. La terminal, de 150.000 m2, podria estar operativa l’any 2024 i, és una clara aposta del Port Tarragona pel transport per ferrocarril, un objectiu en consonància amb les polítiques que es promouen des de la Unió Europea que afavoreixen un transport sostenible, competitiu i d’impuls al creixement econòmic. 

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors