El Port de Tarragona rep al vaixell TR Lady, un graneler amb el sistema ‘Rotor Sails’, un nou sistema sostenible de navegació

El Port de Tarragona rep al vaixell TR Lady, un graneler amb el sistema ‘Rotor Sails’, un nou sistema sostenible de navegació
19 Sep
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El vaixell atracat el 17 i 18 de setembre al Moll de Catalunya té instal·lada una tecnologia basada en l’estalvi de combustible i emissions CO2

El vaixell té instal·lades 3 veles mecàniques compostes de cilindres alts que , quan es giren, aprofiten l’energia renovable del vent per a propulsar el vaixell

El sistema que porta instal·lat assoleix una reducció d’emissions d’entre el 5% i el 30%

El vaixell TR Lady està atracat fins avui 18 de setembre al Moll de Catalunya. Es tracta d’un vaixell graneler que porta instal·lat un sistema denominat ‘Anemoi Rotor Sails’ de l’empresa Anemoi. El sistema potencia la propulsió assistida pel vent mitjançant la instal·lació d’unes ‘veles classificades com a tecnologia d’estalvi d’energia. Aquesta tecnologia està inspirada en la història per a produir una solució sostenible i de cura mediambiental alineada a les necessitats actuals i de futur. Les denominades ‘Rotor Sails’, instal·lades en el vaixell Tr Lady atracat al Port de Tarragona, és un nou sistema d’estalvi d’energia per a la indústria naviliera que aprofita el vent per proporcionar propulsió auxiliar als vaixells, reduint el consum de combustible i emissions. Per a embarcacions amb operacions de càrrega complexes es desenvolupa un sistema de ‘rieles’ patentat que permet moure les veles al llarg de la coberta del vaixell perquè les grues puguin carregar i descarregar amb eficàcia i sense obstruccions

El vaixell graneler Tr Lady, atracat al Moll de Catalunya del Port de Tarragona porta instal·lades 3 veles ‘Rotor Sails’. El Sistema inventat per Anemoi configura la instal·lació d’unes veles mecàniques compostes de cilindres alts que, quan es giren, aprofiten l’energia renovable del vent per a propulsar el vaixell. El resultat és una empenta addicional reduint significativament el consum de combustible i redueix les emissions nocives que entren dins la nostra atmosfera.

El transport marítim enfronta desafiaments crítics ara i en el futur pròxim. L'estratègia inicial i el marc per a la reducció d'emissions per a 2050 de l'Organització Marítima Internacional catalitzaran l'enfocament de la indústria en l'eficiència energètica i la reducció d'emissions. El Port de Tarragona continua en el seu compromís per crear i desenvolupar estratègies més verdes, sostenibles i de cura mediambiental. Rotor Sails, és una tecnologia renovable provada en el sector del transport marítim que pot ajudar a aconseguir objectius de reducció d’emissions.

Una opció sostenible de present i futur

El sistema proporciona diferents beneficis. Per una banda, la lleugeresa, ja que les veles que es poden veure al Tr Lady estan fabricades amb un compost lleuger d’alt enginyeria per a arribar a un excel·lent rendiment amb un pes addicional mínim. Per altra banda, el sistema està dissenyat per a suportar les condicions climàtiques més severes. A més de complir la normativa assoleix una reducció del 5 al 30% en les emissions i, per tant, ajuda els vaixells a complir amb les noves directrius i objectius reglamentaris. També és un sistema pensat i analitzat per a la majoria de tipus d’embarcacions certificades i garantint els compliments dels més alts estàndards de qualitat marina.

El sistema ‘Rotor Sails’

Les veles de rotor, tradicionalment conegudes com a rotors Flettner, es van instal·lar per primera vegada en vaixells en la dècada de 1920 després de ser inventades per Anton Flettner. En aquell moment, la tecnologia no es va adoptar àmpliament a causa de la creixent popularitat i el baix cost del combustible dièsel. Ara, més de 100 anys després, aquesta tecnologia eòlica ha despertat un nou interès per la seva capacitat per a ajudar a reduir les emissions. L'energia eòlica és una forma segura i sostenible d'impulsar vaixells mercants moderns.

El sistema demostra una major eficiència de les embarcacions, reduint el consum de combustible, els costos de combustible i les emissions nocives. La propulsió eòlica ofereix una força d'embranzida molt major per a impulsar el vaixell per metre quadrat de superfície de vela. Això significa que poden fabricar-se de manera més rendible i amb menys impacte en l'operació del vaixell que les veles o ales tradicionals.

Per a embarcacions amb operacions de càrrega complexes es desenvolupa un sistema de ‘rieles’ patentat que permet moure les veles al llarg de la coberta del vaixell perquè les grues puguin carregar i descarregar amb eficàcia i sense obstruccions. Depenent del disseny de la coberta, les veles es poden moure de costat a costat o al llarg del vaixell. Aquest sistema assegura que el mecanisme no tingui impacte en l'operació del vaixell. Depenent del vaixell existeix una àmplia gamma d'opcions de veles giratòries, la qual cosa fa que les grandàries estàndard siguin adequades per a la majoria dels tipus de vaixells. El disseny central intel·ligentment dissenyat és fàcilment escalable, per la qual cosa es pot adaptar la grandària de la vela giratòria en funció dels dissenys d'embarcacions individuals per a optimitzar el rendiment. Tenir aquesta flexibilitat significa que les veles Rotor d’s Anemoi són adequades per a gairebé tots els tipus d'embarcacions comercials, inclosos totes les grandàries de vaixells de càrrega a granel, petroliers, gaseros, Ro-ro i transbordadors”.

L’empresa

Anemoi és un proveïdor global de tecnologia eòlica que impulsa un futur més sostenible per a la indústria naviliera. La història de l’empresa, amb seu al Regne Unit, comença l’any 2007 quan un grup de professionals es van proposar desenvolupar una tecnologia sostenible de futur. Fins al 2012 van estar investigant i desenvolupant les primeres idees. Durant 2013-1015 van crear un centre de proves al Regne Unit fins que el 2016 van seleccionar el vaixell Afros per a la primera instal·lació pilot de Rotor Sails. El vaixell va salpar en el seu viatge inaugural des de la Xina a Austràlia l’any 2018, el primer viatge amb aquest nou sistema. A partir d’aquell moment el sistema ha obert la finestra a un futur sostenible del transport marítim amb un desplegament important arreu del món.

Com a curiositat caldir que el grup de professionals va triar el nom, ‘Anemoi’ originari de la mitologia grega, fent referència als quatre deus grecs del vent corresponents als quatre punts cardinals.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors