El Port de Tarragona finalitza la primera fase dels treballs del jaciment de Cal·lípolis

El Port de Tarragona finalitza la primera fase dels treballs del jaciment de Cal·lípolis
18 Jul
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El passat 14 de juliol es van acabar els treballs de neteja i re-excavació complint amb tots els objectius marcats per aquesta primera fase

La fase finalitzada és la primera de les dues fases del ‘Projecte constructiu de la restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana’ liderat pel Port Tarragona i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

 

El passat divendres, 14 de juliol, es va donar per finalitzada la primera de les dues fases al jaciment de la vila romana de Cal·lípolis. La primera fase ha tractat la neteja i la re-excavació del jaciment i, els pròxims mesos, s’estudiarà la viabilitat, amb el Departament de Cultura de la Generalitat, per tal de començar la segona fase del projecte global denominat ‘Projecte constructiu de la restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana’. La vil·la romana està situada en terrenys de la propietat portuària a tocar de la Zona d’Activitats Logístiques. Per aquest motiu, l'Autoritat Portuària impulsa els treballs de re excavació, delimitació i coneixement d'aquest jaciment arqueològica. L’objectiu final és la museïtzació de la vil·la romana i la creació d’un centre experiencial i d’interpretació per explicar-ne l’evolució, història i costums.

Fase 1 – Neteja i re-excavació del jaciment

La primera fase fa començar al març 2023, fa gairebé 5 mesos. Pel que fa a la finalització del contracte, es va preveure finalitzar els treballs al setembre, una previsió tenint en compte vacances i incidències de tramitació de permisos, que finalment s’han superat de forma molt satisfactòria. Per tant, s’han complert totes les jornades de treball previstes al contracte sense cap parada i, a conseqüència s’ha pogut acabar aquest juliol, després de gairebé 5 mesos d’execució.

Els objectius marcats i aconseguits en aquesta primera fase han estat per una primera banda la neteja i desbrossada de la vegetació que havia crescut en tot la part del jaciment Cal·lípolis, zona que ja s’havia excavat en campanyes arqueològiques d’anys anteriors. Per altra banda, la re-excavació a trot el jaciment on s’havia acumulat terra. L’equip d’auxiliars d’arqueòlegs, liderats pel director arqueològic de l’excavació, Moisés Díaz, han aconseguit netejar i endreçar per tal de dur a terme les necessàries intervencions al jaciment. A més la protecció i el cobriment dels espais han permès delimitar els límits del jaciment durant els tràmits del Pla Especial de la ZAL del Port Tarragona. Finalment, les persones expertes han fet la valoració de l’estat del jaciment per determinar els llocs on s’ha de centrar l’interès de les pròximes fases.

Díaz ha explicat com aquests treballs de la primera fase han permès presentar espais i elements al descobert de força valor històric.

Fase 2 – Propers passos

Els propers passos a seguir en el jaciment, i tal com és la voluntat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l'Autoritat Portuària de Tarragona són els següents: Per una banda, la determinació de les zones d'interès on realitzar una intervenció arqueològica per excavar parts del jaciment que fins ara no s'han excavat mai. Per exemple, excavar el camí que parteix el jaciment en dues zones i, que permetria connectar diferents punts de la vil·la al nucli principal.

Avui dia, s'està treballant, de forma conjunta amb el Departament de Cultura, per identificar aquestes zones, valorar el cost de l'excavació i poder redactar el projecte d'excavació i licitar els treballs. Es preveu redactar el projecte durant la tardor per a començar els treballs de la segona fase de cara a l'any 2024.

Després de fer aquesta segona fase i, amb el jaciment excavat en totes les zones d'interès, es plantejaria una tercera fase per consolidar i restaurar el jaciment, per seguidament plantejar els treballs per fer visitable el jaciment. D’aquesta forma diferents espais de la vil·la quedarien unificats amb les restes del jaciment i permetria tenir una imatge sencera. Després es tornarà a valorar la idea de la següent fase que seria la de consolidació i restauració de la vil·la Cal·lípolis amb la seva museïtzació i espai d’interpretació.

Cal·lípolis, un model de vida en sintonia

Fa vint segles, una família romana va escollir aquest lloc per construir la seva residència, i va anomenar l’assentament “ciutat bonica", que és la traducció més aproximada de “Cal·lípolis”, probablement veient aquest lloc com una ubicació amb futur i per desenvolupar-hi una activitat econòmica i domèstica sostenibles.

En aquest jaciment es poden veure les restes de les termes de la vila, dels espais d’habitatge, els banys termals i els espais d’emmagatzematge, productius i zones recreatives d’una vila romana. El 1955, es va trobar el mosaic dels Peixos, un mosaic d’origen romà, que actualment està conservat al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Es tracta d’una vil·la fundada el S. I tot i que les restes visibles daten del S. II i algunes presenten canvis que es daten al llarg del temps fins al S. VI, una vil·la de gran importància històrica, documental i cultural.

Centre experiencial i d’interpretació

En el marc de la tercera convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2023, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha atorgat a l’Ajuntament de Vila-seca un ajut de 5 milions d’euros per a la construcció d’un Centre Experiencial i d’Interpretació, un projecte inclòs en la iniciativa comuna del Porti de Vila-seca de “Cal·lípolis, l’equilibri sostenible” presentat al febrer d’aquest any.

Aquest Centre Experiencial i d’Interpretació, que se situarà als voltants de la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Tarragona a Vila-seca, a tocar de l’espai natural protegit de xarxa Natura 2000 als Prats d’Albinyana i de la vil·la romana de Cal·lípolis, permetrà que els habitants del Camp de Tarragona i els visitants d’arreu del món coneguin de prop el procés de recuperació dels espais naturals protegits, les espècies protegides i la vida de la fauna i la flora, així com, el naixement i desenvolupament de la Vil·la de Cal·lípolis i la forma de vida i els costums dels seus pobladors, a través dels mitjans audiovisuals i virtuals més avançats.

Cal·lípolis representa “un model de vida en sintonia amb l’entorn natural, com el que gaudien els nostres antecessors romans fa 2000 anys i que recuperar-lo, avui, és responsabilitat de tots i, de manera especial, d’institucions compromeses amb la sostenibilitat econòmica, social i ambiental com l’Ajuntament de Vila-seca i el Port de Tarragona”.

Vídeo “Cal·lípolis, l’equilibri sostenible”

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors