El Port de Tarragona bonificarà un 40% la taxa de mercaderia als productes agroalimentaris

El Port de Tarragona bonificarà un 40% la taxa de mercaderia als productes agroalimentaris
21 Jun
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El president Saül Garreta ha anunciat la mesura en la inauguració de l’Agrifood

La mesura busca compensar el sector del cereals en cas sobre costos en episodis de congestió del Port i una empresa podrà bonificar fins a 400.000 euros anuals

El Port busca un consens per donar prioritat de descàrrega als productes agroalimentaris

El president reafirma el compromís de l’APT per buscar un acord entre empreses i treballadors de l’estiba

Aquesta tarda, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Saül Garreta, ha explicat que el Port ha inclòs en el Pla d’Empresa de 2024 un augment de la bonificació de la taxa de mercaderies (T3) per a mercaderies agroalimentàries fins al límit màxim legal, passant del 17,5% al 40% de bonificació. La mesura compensarà el sector del cereals en cas sobrecostos quan es produeixin episodis de congestió del Port, una de les principals queixes dels importadors de cereals. Aquesta mesura entrarà en vigor amb l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat i ajudarà a alleujar els costos de manera que una empresa podrà arribar a bonificar fins a 400.000 €. Els productes que se’n beneficiaran són els pèsols farratgers, el blat, el sègol, l’ordi, la civada, el moresc (blat de moro), la melca (sorgo), les faves de soja, la coca de soja, la coca de colza, la coca de gira-sol i el palmiste.

L’anunci s’ha fet en ocasió de la inauguració de la 4a edició de l’Agrifood, el congrés internacional organitzat pel Port de Tarragona cada dos anys i que reuneix empreses i experts del sector agroalimentari de tot el món. En el seu parlament, el president de l’APT ha explicat la situació actual de l’activitat logística del cereal al Port de Tarragona i les mesures de millora que l’APT està posant en marxa per a donar millor servei.

L’APT està treballant per a incrementar capacitat càrrega en ferrocarril i, per aconseguir- ho, està definint noves zones de càrrega al Moll de Castella (1 més) i 2 més al Moll d'Aragó. Garreta ha explicat que aquests nous punts de càrrega nous entraran en funcionament en breu. Al mateix temps, es treballa per modificar i millorar la priorització de tràfics buscant una solució consensuada per establir uns protocols que permetin donar prioritat als productes agroalimentaris. Per a Garreta, aquest productes “els considerem productes peribles, de primera necessitat i han de rebre aquest tracte al nostre port”.

A més, s’està treballant en un estudi nous ports secs, per tal que el transport i l’emmagatzematge d’agroalimentaris millori ampliant el radi d’acció, agilitant el transport per ferrocarril i millorant la cadena de subministrament, especialment a la zona de Saragossa, a Lleida (Quatre Pilans) i un altre a Casp.

L’APT també vol assolir la total implantació del SEA (Sistema d’Entrega d’Agroalimentaris), l’aplicatiu que permet optimitzar la càrrega de camions amb cereals, pinsos i farines per aconseguir la plena integració de les 4 empreses estibadores al 2024, la qual cosa suposarà guanyar encara més en agilitat i rapidesa en la càrrega de camions d’agroalimentaris que han d’abastir Catalunya i Aragó. En paral·lel, les empreses també estan automatitzant bàscules, cosa que també donarà més agilitat a tot el sistema.

Estiba

Pel que fa a la situació actual de l’estiba, el president de l’APT ha estat clar: “el Port de Tarragona, com tota la cadena de subministrament dels cereals, és una part afectada més per la falta d'acord entre empreses i treballadors de l'estiba. Per a Garreta, “es tracta d'un conflicte laboral entre dues parts vitals de l'operativa portuària de Tarragona que està afectant els tràfics del Port i la seva reputació, i que ens està fent perdre tràfics existents i oportunitat de créixer”.

En els darrers mesos, el Port de Tarragona ha treballat molt intensament per fomentar el diàleg i crear un clima per a l'acord. Garreta, ha explicat que s’ha implicat personalment per millorar la situació i tancar un acord. Des que és president del Port, les reunions, contactes i converses han estan innombrables amb empreses i representants dels estibadors i amb membres del sindicat majoritari de Tarragona, de Barcelona i altres ports; s'han mobilitzat recursos de la Generalitat de Catalunya per trobar solucions des de la formació i la intermediació; i s'ha aconseguit l'assessorament del MITMA i de Puertos del Estado, i també la seva intermediació amb les grans empreses del sector que operen al Port de Tarragona i amb els representants estatals dels estibadors.

El president Garreta ha explicat als assistents a l’Agrifood que el Port de Tarragona posarà tota la seva capacitat d’influència i tota la seva capacitat professional per aconseguir donar un bon servei a tots els seus clients “com estem demostrant amb les millores en les operatives descàrrega, el canvi de prioritats de descàrrega i amb la bonificació de taxes”. Però ha advertit que “l'Autoritat Portuària de Tarragona no té competències per regular o modificar ni l'organització del treball ni la formació ni les relacions del sector de l'estiba" i que, per tant, "el rol de l'APT és de mediació, de pressió i d'influència amb l'objectiu de fomentar on acord que satisfaci totes les parts i, alhora, asseguri la competitivitat del Port de Tarragona".

Garreta s’ha mostrat disposat a seguir mediant entre empreses i treballadors, a intermediar amb les persones amb capacitat de decisió i a pressionar les administracions competents perquè es prenguin aquest conflicte seriosament i s'impliquin per trobar una solució en el termini de temps més breu.

Agrifood

L’Agrifood International Congress va néixer l’any 2016 com a punt de trobada de tots els agents implicats en el sector agroalimentari per donar a conèixer totes les novetats del sector.

El Port de Tarragona manté el lideratge en el moviment de productes agroalimentaris, tant a nivell estatal com a la Mediterrània, i 5è de la UE, donant un valor afegit a aquesta activitat econòmica gràcies als serveis i infraestructures especialitzats disposa. L’any passat, amb 5,95 milions de tones, va batre el seu rècord històric de moviment d’agroalimentaris. Aquest tipus de tràfic representa més del 20% del total dels moviments del Port al cap d’un any.

A l'àrea d'influència (hinterland) més immediata del Port de Tarragona (que comprèn Catalunya i Aragó), es fabrica el 40% del total de producció de pinsos de l’Estat, i la matèria primera per fer-ho s'importa a través del Port de Tarragona. Des del Port, més de 200.000 camions i 429 trens a l’any (2022) s’encarreguen de fer-lo arribar al seu destí final.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona