veronica

veronica

El 31 de maig, 1 i 2 de juny se celebraran les sessions al Blue Innovation Hub

APPORTT i el Port de Tarragona treballen per impulsar la innovació i l’emprenedoria vinculades a l’economia blava.

Les persones interessades en participar, tant amb idees pròpies com no, poden fer la seva inscripció fins al 19 de maig a https://www.startsud.cat/weekend/

El Port de Tarragona i APPORTT col·laboren el pròxim cap de setmana del 31 de maig, 1 i 2 de juny en la celebració de la cinquena edició de la denominada StartSud Weekend. Les sessions de treball es duran a terme a la seu del Blue Innovation Hub situada a la seu institucional del Port de Tarragona. Es tracta d’una convocatòria per a persones emprenedores que vulguin construir la seva pròpia startup vinculada amb el sector de l’economia blava. Les persones que vulguin participar poden inscriure’s a https://www.startsud.cat/weekend/ fins al 19 de maig. L’organització remarca que les persones es poden inscriure amb o sense una idea de negoci, ja que els equips formats seran els encarregats de desenvolupar les idees.

La StartUp Weekend és un esdeveniment que es porta a terme durant un cap de setmana, on es pretén validar una o diverses idees de negoci, i desenvolupar-les en equip.

Tant si es té un projecte propi com si només es vol formar part d’un nou projecte amb altres persones emprenedores es pot participar de l’StarSud. Les persones responsables han dissenyat el programa com una experiència única i amb un programa basat en el suport de persones expertes i emprenedores d’èxit.

Desenvolupament StartSud Weekend

31 de maig

Sessió en línia que consistirà en el fet que les persones participants i el grup organitzador es coneguin. Es presentaran les idea de negoci, tant pròpies com dels participants que hagin fet arribar la seva idea de negoci en un pitch d’un minut per cada idea.

Després es farà una selecció de les 4 idees més atractives i els participants escolliran en quina idea volen començar a treballar i en quin rol ho volen fer.

Es creen els equips pel StartSud Weekend i s’assignarà una persona ‘mentora i experta’ per equip. Cada equip s’autoorganitzarà la resta del dia.

1 de juny

Sessió presencial a les instal·lacions del Blue Innovation Hub (Seu Institucional Port Tarragona).

Sessió formativa sobre ‘Com fer el Business Canvas Model’, Models de Negoci i ‘Com crear i validar el Producte Mínim Viable (MVP).

Al finalitzar el dia els equips haran de tenir creat el MVP i validat els aspectes de més risc de la seva idea de negoci.

2 de juny

Sessió presencial a les instal·lacions del Blue Innovation Hub (Seu Institucional Port Tarragona).

Formacions amb els continguts  ‘Creació de la presentació investors deck’ i ‘com fer un pitch als inversors’

Els equips hauran de preparar la presentació o demo al jurat amb la previsió de necessitat financera i dades reals per convèncer de l’escalabilitat i viabilitat del projecte i de l’equip.

Cada equip tindrà 3 minuts per fer el pitch de presentació. Després podran respondre les preguntes del jurat.

Per finalitzar, el jurat format per persones expertes i de reconegut prestigi empresarial,  valorarà la feina de l’equip i escollirà un equip guanyador.

Blue Innovation Hub

APPORTT i el Port de Tarragona treballen per impulsar la innovació i l’emprenedoria vinculades a l’economia blava.  Sota el nom de Blue Innovation Hub es busca afavorir un entorn propici per a la generació i la implementació d'iniciatives innovadores, la creació d’un ecosistema empresarial sòlid i l’impuls al desenvolupament territorial.

L’economia blava té com a objectiu promoure un desenvolupament social i econòmic sostenible a través de la gestió responsable dels recursos marins i costaners”. És una oportunitat per a la creació de valor afegit a través de la innovació i la sostenibilitat, i té un paper clau en el futur del port i del territori. Iniciatives, com la que es desenvoluparà el pròxim cap de setmana sota el títol StartSud Weekend, són claus per a crear àrees de col·laboració amb el propòsit de potenciar el talent i, crear nous projectes empresarials locals.

Els municipis de l’Ager tarraconensis seran els altres protagonistes d’aquests dies

Amb la vint-i-sisena edició ja engegada des del passat dilluns, els festival Tarraco Viva enfrontarà, a partir de demà, divendres, el primer cap de setmana amb tot d’activitats, la gran majoria, al Moll de Costa. En una edició amb un tema central focalitzat en el Mediterrani a l’antiguitat, el Port i la proximitat amb el mar esdevenen una peça clau del festival que enguany vol explorar amb més força que mai. D’aquesta manera, entre el divendres 17 i el diumenge 19 hi haurà més d’un centenar d’activitats programades a Tarraco Viva, el 60% de les quals al Port de Tarragona.

Abans del cap de setmana, però, aquest dijous 16 de maig, destaca el debat a tres bandes que tindran el catedràtic d’Arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, l’hel·lenista Pedro Olalla i el director del festival, Magí Seritjol. Aquest debat és d’accés gratuït i es farà a partir de les 19h als Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona. Al vespre també se celebrarà una nova edició del Convivium a l’Amfiteatre, una activitat que ja té totes les entrades exhaurides.

De cara al cap de setmana, l’atenció passarà al Port i al Moll de Costa, que prenen el protagonisme del festival després que l’any passat es convertissin en una ubicació idònia per les activitats a l’aire lliure. Entre els dos dies, les instal·lacions dels Tinglados, els Refugis i el Museu del Port, així com els amplis espais exteriors, acolliran nombroses activitats del festival per a tots els públics. Algunes de les propostes ja tenen les entrades exhaurides però n’hi ha d’altres que són d’accés lliure i aforament limitat.

La resta de la ciutat no deixarà de celebrar el primer cap de setmana de Tarraco Viva, amb tot d’actes, itineraris, presentacions i lectures. Els principals monuments (Amfiteatre, Circ, Necròpolis, Muralles) rebran nombroses activitats, igual que alguns dels equipaments de la ciutat, com l’Antic Ajuntament, la Reial Societat Arqueològica i el Museu d’Art Modern. I més enllà de Tarragona, aquest cap de setmana també tindrà especial rellevància l’anomenat Ager tarraconensis, és a dir, tota la programació que se celebrarà als altres municipis vinculats al festival, que són Altafulla, Cambrils, Constantí, Reus, Salou, Els Pallaresos i Vila-rodona. En tot el cap de setmana hi haurà una quinzena de propostes repartides en aquestes localitats.

A partir de la setmana que ve, el protagonisme l’agafarà l’espai de trobada per excel·lència del festival, els jardins i l’auditori del Camp de Mart, que esperen rebre una gran afluència de visitants en els darrers dies del festival. Una vint-i-sisena edició que acabarà, per cert, el diumenge 26 de maig amb l’espectacle El Mediterrani a l’antiguitat, al Refugi 1 del Moll de Costa, a partir de les 18h. Aquest acte serà d’accés lliure i gratuït, amb aforament limitat.

Tota la programació del festival es pot consultar a la seva pàgina web (www.tarracoviva.com).

L’arquitecte tarragoní fou president de l’ens portuari entre el maig de 1987 i el novembre de 1995

Pujol va treballar per a la modernització del Port adquirint més de 150 hectàrees de terrenys a Vila-seca on avui s’està construint la Zona d’Activitats Logístiques

El Port de Tarragona ha homenatjat avui a Antoni Pujol Niubó, president de l’Autoritat Portuària durant més de vuit anys. En l’acte celebrat a la 4a planta de la Seu Institucional del Port de Tarragona, hi ha estat present l’actual president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta; el director general, Ramón Ignacio García; Antoni Pujol i els seus familiars més propers. Arquitecte de professió, Pujol va ser l’artífex de la Zona d’Activitats Logístiques de Vila-seca que en aquest moments s’està construint.

Antoni Pujol, nascut a Tarragona el 4 d’abril de 1942, és un arquitecte amb una destacada trajectòria. Va obtenir el títol d’Arquitectura a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, especialitzant-se en Urbanisme, l’any 1966.

Durant el seu mandat com a president del Port de Tarragona, entre els anys 1987 i 1995, Antoni Pujol va liderar una sèrie d'iniciatives que van transformar radicalment el paisatge portuari i van consolidar el seu rol com un dels motors econòmics més importants de Catalunya i de l’Estat. La seva visió innovadora i la seva determinació en la millora de les infraestructures portuàries van deixar un llegat fonamental per al desenvolupament de la zona.

Un dels primers projectes de Pujol va ser l'estudi exhaustiu de la façana marítima i del ferrocarril al pas per Tarragona, realitzat el 1989. Aquest estudi va servir com a base per a futures expansions i millores, sent un punt de partida crucial per a la modernització del port.

Amb l'entrada en vigor de la nova Llei de Ports el 1992, Pujol va aprofitar l'oportunitat per expandir els límits del Port, adquirint 150 hectàrees de terreny estratègicament situats a Vila-seca. Aquesta adquisició no només va ampliar les capacitats logístiques del Port, sinó que també va obrir les portes a nous projectes de desenvolupament econòmic per a la regió com és la construcció de la Zona d’Activitats Logístiques.

Un dels seus projectes més destacats de l’arquitecte tarragoní va ser la redacció del Pla d'utilització dels espais portuaris l’any 1992, convertint el Port de Tarragona en el primer a tenir un pla d'aquest tipus a l’Estat. Aquest document va servir com a model per a altres ports espanyols, establint un referent en la gestió sostenible dels recursos portuaris i la planificació urbana associada.

Visió Port – Ciutat

Antoni Pujol va apostar per la integració del Port amb la ciutat, mantenint i habilitant els edificis del Moll de Costa per a diverses activitats ciutadanes com exposicions i congressos, fent del port un espai obert i accessible per a tota la ciutadania.

La seva visió de futur va culminar amb la creació del Centre d'Estudis Marítims i d'Activitats del Port de Tarragona, consolidant el port com un referent en investigació i formació en l'àmbit marítim.

Una altra iniciativa rellevant va ser la creació del nou Port Esportiu fora de l'abric del Port, en col·laboració amb el Nàutic, fomentant així el turisme nàutic i esportiu a la regió.

Noves infraestructures

Pel que fa a les infraestructures, Pujol va impulsar les obres del nou moll de contenidors (conegut com a moll d'Andalusia) i del moll de Galícia per al tràfic de vehicles nous, a més d'establir una connexió ferroviària d'aquesta zona. Aquestes millores van augmentar significativament la capacitat operativa del port i la seva eficiència logística.

Finalment, va acollir l’empresa Fruport al moll de Reus, una decisió estratègica ja que va moure un dels tràfics amb més activitat del Port, els sòlids a lloure, a una zona més allunyada de la ciutat, i ha situat el Port de Tarragona entre els líders en tràfic de fruita tropical.

Arquitecte reconegut

Pujol va ser responsable de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Tarragona entre 1974 i 1978. A més, va ser membre de diverses organitzacions com la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, l’Institut d’Estudis Catalans i Icomos (International Council on Monuments and Sites).

Pujol també va escriure sobre arquitectura, publicant el llibre “L’origine de l’architecture moderne à Marrakech. Inventaire de l’architecture coloniale et de l’art déco (1920-1960)” el 2018. La seva contribució a l’arquitectura i la preservació del patrimoni són notables.

Els divendres 24 i 31 de maig i el 7 de juny es tornarà a gaudir de la música en directe des del balcó del Teatret

Enguany es fa una aposta per veus femenines emergents de música d’autora

Els concerts, de caràcter gratuït, es duran a terme a la terrassa del Teatret. Les entrades es poden aconseguir a https://entradium.com/ca/search

La terrassa del Teatret del Serrallo del Port de Tarragona és l’indret de les 3 actuacions del cicle musical ‘Voramar 2024’. Aquest mes de maig es reprèn un cicle musical que ofereix al públic una proposta íntima destinada a grups reduïts per tal de gaudir d’un espectacle musical, exclusiu, íntim, acollidor, amb un marc incomparable. La proposta anirà acompanyada d’un tast de vins de cultiu ecològic de les DO’s del territori. Cal remarcar que enguany es fa una aposta per les veus femenines emergents de la música d’autora. Una aposta per l'experiència, en tots els sentits, que no deixarà indiferent al públic que s'acosti a gaudir de la música vora mar a les nits de primavera. Seran un total de 3 concerts, els divendres 24 i 31 de maig i 7 de juny a les 21h. Per assistir a les actuacions musicals gratuïtes, atès l’aforament limitat, cal accedir a la plataforma https://entradium.com/ per adquirir les invitacions.

El cicle Voramar és un cicle de música que enguany aposta per les veus femenines de noves creadores del panorama més actual de la música d’autora. La combinació de l’art emergent i les propostes innovadores de la música més els vins de les DO’s del territori ens ofereixen una combinació de KM0 inigualable. Voramar és un cicle sensorial. D’una banda, una proposta íntima destinada a un públic reduït per tal de gaudir d’un espectacle musical, exclusiu, íntim, acollidor, amb un marc incomparable, que anirà acompanyat del Tast d’un dels vins de la nostra D.O. més propera. Una aposta per l'experiència en tots els sentits per no deixar indiferent al públic que s'acosti a gaudir-ho en les nits d'estiu voramar. Tots els concerts són gratuïts amb invitació que s’haurà d’adquirir per la plataforma d’entradium en els dies indicats.

Eva Sola - 24/05/2024

El duet barceloní EVA SOLA neix el 2022 de la mà d'Eva Menéndez i Albert Solà. Després d'uns concerts junts el 2021 decideixen crear el seu propi projecte per poder donar curs a tota la seva creativitat. Així, comencen a crear i compartir les seves pròpies versions on les porten al seu terreny, cosa que els va donar gran visibilitat. Des de començament d'any, ja han publicat més de mitja dotzena de singles originals, pavimentant el camí cap al que serà el seu primer àlbum. El duet ha experimentat un gran èxit amb cinc mesos a xarxes socials els deixen com a saldo 12 milions de reproduccions, 120.000 seguidors a Instagram i 40.000 a Tiktok. El secret d'Eva Sola? La senzillesa, tant de la proposta visual –Eva Menéndez i Albert Solà en pla americà mirant a càmera–, com de la musical: versions ultramelòdiques en espanyol de fragments de temes musicals que els arriben (i amb els que arriben) al cor.

Sara Terraza- 31/05/2024

Sara Terraza és una artista barcelonina que estima i viu la música de manera genuïna des que era petita i flirtejava amb aquesta de manera autodidacta. Profundament influenciada per la música soul i d’arrel afrodescendent, publica el 2017 un EP enregistrat en directe anomenat «Sara Terraza & The Black Sheep» (RGB), amb el que presenta la seva banda d’aquell moment caracteritzada per una sonoritat fresca i orgànica. El 2023 publica el seu primer disc «Ja ploraré després» (Satélite K), on les composicions prenen un aire més madur i introspectiu per materialitzar-se en el contingut que articula el seu propi relat. A la presentació en directe d’aquest treball discogràfic produït amb Dani López, tota mena d’emocions atresorades en el més íntim surten a la llum amb orgull i sobretot amb resiliència. I és que al final, abraçar l’error i ballar amb les pors és la millor recepta per gaudir de tot el que ha de venir.

Uxue - 07/06/2024

És una jove artista que, després de molts anys dedicats a la composició, inicia la seva carrera presentant un projecte fortament influenciat per la música afroamericana i per cantants com Amy Winehouse, Adele o Alicia Keys. El seu EP de debut, The Untochable, és un viatge a l’univers de les coses invisibles, les emocions profundes i els sentiments purs. Uxue va ser guanyadora del concurs de joves talents Objectiu Paki 2021 i actualment compta amb el suport de la Casa de la Música de Terrassa, dins el Programa de Suport a la Creació Musical de Cases de la Música.

Tots els concerts són gratuïts amb invitació que s’haurà d’adquirir per la plataforma d’entradium

Voleu assistir a algun acte?

Programació

+ info

El tràfic marítim dels 3 primers mesos de l’any supera els 8 milions de tones

El grup de líquids a doll creix un 1,8% per l’augment del cru de petroli, mentre que els agroalimentaris continuen en ascens amb un 2,5%

El Port de Tarragona ha experimentat un creixement en diverses àrees clau del seu tràfic marítim durant el primer trimestre del 2024. Els líquids a doll amb un creixement del 1,8% i els agroalimentaris amb un 2,5% continuen essent els punt forts dels tràfics marítims del Port i són similars a les bones dades registrades durant el primer trimestre del 2023.

A més a més, Tarragona, com a port importador, i per la fortalesa del tràfic de productes líquids i agroalimentaris, ha mantingut en aquest primer trimestre de 2024 una activitat que es situa en la tercera posició de la sèrie històrica només superada per l’activitat registrada en els anys 2007 i 2008.

Un dels aspectes més destacats és l'increment dels líquids en un 1,8%, principalment impulsat pel creixement del cru de petroli en un 6,3%. Aquesta mercaderia ha registrat la segona millor dada desprès de les de l’any 2019, empenyen el grup dels líquids a doll fins  a les 5.137.816 tones en els primers tres mesos de l’any.

Químics a l’alça

D'altra banda, els productes químics i adobs han experimentat un augment del 80,4%, consolidant-se com una de les mercaderies amb major creixement en aquest primer trimestre. Els productes químics van registrar al gener de 2024 un moviment de 346 mil tones sent el de major activitat al Port de Tarragona, dada que superava la de desembre de 2023 que va arribar a les 299 mil tones com el segon mes amb major activitat i que la segueix la registrada aquest mes de març amb 273 mil tones.

Cereals, millor inici d’any

Pel que fa als cereals el primer trimestre les tones manipulades han arribat a les 1,87 milions de tones i un augment del 4,3%, el millor mes de març i el millor inici d’exercici superant les dades de l’any anterior. Així mateix, malgrat la disminució del 12,4% en els sòlids a lloure, cal destacar el creixement dels agroalimentaris en un 2,5%, així com de la resta de càrrega seca en un 15,8%. Aquests increments posen de manifest la diversificació de les activitats del port i la seva capacitat per adaptar-se a les demandes del mercat.

La mercaderia amb un descens més significatiu ha estat el de carbó i coc de petroli amb 466 mil tones tones menys i un descens del 71,3%.

Més informació a:

https://www.porttarragona.cat/ca/serveis-negoci/negoci/estadistiques

 

 

Especial 'El Port de Tarragona, engega una transformació verda com a estratègia per a un futur competitiu' a 'Diari Més Tarragona' - 10 de maig de 2024

 

'La descarbonització i la protecció del medi ambient és un dels eixos vertebradors de la seva activitat'

 

Les zones verdes de l'entorn portuari creixeran un 64% gràcies al PArc del Port

Descarrega't l'especial del Més Tarragona 
+ info
    

El port tarragoní presenta avantatges competitius clars respecte a altres ports de la Mediterrània

El Moll de Balears i el futur contradic de Ponent podrien acollir aquesta activitat d’alt valor afegir

El Port de Tarragona entra en la cursa per posicionar-se com a hub per a l’assemblatge d’aerogenerador marins. El Port amb el seu president i el seu departament comercial al capdavant han multiplicat els contactes i les visites per poder posicionar-se en una activitat que experimentarà una gran demanada en els propers anys arran dels objectius marcats per la Unió Europea per al 2030. Per poder ser presents en aquest mercat, el Port de Tarragona preveu executar la 2a fase de la construcció del Moll de Balears i també aprofitar els nous molls adossats que es construiran un cop estigui realitzat el Contradic de Ponent. Aquest tipus d'activitat seria compatible amb la de creuers al moll de Balears, on es construeix una terminal per a aquests trànsits, i amb l'ús social previst al futur moll Contradic de Ponent.

La Unió Europea s’ha fixat l’objectiu d’aconseguir almenys un 42,5 % d'energies renovables per al 2030, la qual cosa requerirà un augment massiu de la capacitat eòlica instal·lada, passant del creixement previst el 2022, de 204 GW, a més de 500 GW el 2030. En aquesta estratègia continental, l’electricitat produïda per aerogeneradors marins serà clau. Es tracta d’estructures de gran grandària (entre 200 i 300 metres d’alçada per als aerogeneradors i fins a una hectàrea per als flotadors) que requereixen d’instal·lacions especials a la vora del mar per al seu assemblatge, càrrega i transport que no tots els ports poden oferir.

El Port de Tarragona està treballant per captar aquest tipus d’activitat amb un alt valor afegit, ja que genera una activitat que va més enllà dels molls del port i implica el teixit industrial de la seva zona d’influència. Aquesta activitat requereix d’empreses i de mà d’obra especialitzada de sectors com la logística, la enginyeria, la siderometal·lúrgia, etc. per a l'assemblatge de plataforma flotants i aerogeneradors. Els contactes mantinguts fins ara per part dels responsables de l’Autoritat Portuària han estat molt positius. Les més de 15 empreses i joint ventures nacionals i internacionals que han mostrat els seu interès per implantar-se en els molls tarragonins han valorat molt positivament les instal·lacions i els serveis del Port.

El president de l'APT, Saül Garreta, ha desplegat en els últims mesos una intensa agenda de contactes i visites per conèixer de prop experiències similars. Recentment, es va desplaçar a Port la Nouvelle, al sud de França, juntament amb una delegació de la Generalitat de Catalunya per conèixer un projecte pilot amb 3 aerogeneradors flotants situats davant de la costa de Gruissan i Port-La-Nouvelle, a 18 km de la costa, per produir 110 milions de kWh/any.

Ubicacions possibles

El Port de Tarragona treballa per posicionar-se com a port base fent valer els punts forts que ja posseeix de sortida davant possibles ports competidors a la Mediterrània occidental: espai disponible, calats suficients, clima sec (més de 340 dies sense pluja), gran experiència en Project Cargo (Càrrega de Projecte), i knowhow tecnològic i mà d'obra disponible al hinterland més immediat.

El Port de Tarragona preveu oferir dues possibles ubicacions per acollir aquesta activitat. A curt termini, amb l'execució de la 2a fase de les obres del Moll de Balears. Una inversió que permetria disposar de 19 Hectàrees noves per a aquest tipus d'activitat en un termini relativament curt, atès que el projecte executiu i la seva tramitació administrativa i ambiental ja estan realitzats. Convé recordar que la fase 1 del Moll de Balears es va executar en el període 2020-21 amb una inversió de 30 milions d’euros per acollir i millorar l’operativa dels creuers. La possible ubicació de muntatge d’aerogeneradors seria perfectament compatible amb l’activitat creuerística.

A mitjà termini, també podrien acollir l’assemblatge de plataformes flotants i d’aerogeneradors els molls adossats del futur Contradic de Ponent, una obra de 97 Milions d'euros que Port Tarragona espera poder finançar en part amb fons CEF (Connecting Europe Facilities) i començar l’any vinent.

Experiència en Project Cargo

El Port de Tarragona ja té espais destinats a grans construccions o assemblatges d'instal·lacions. L'espai destinat a assemblatge de grans estructures a dia d'avui és d' uns 36.000m2. Tot i això, un dels avantatges amb què compta el port de Tarragona és l'adaptabilitat a la demanda per poder destinar la superfície destinada a aquest tipus d'operatives en funció de l'any i del mercat, des d'un mínim de 24.000m2 corresponents a la nau i espai annex per a la construcció de grans elements fins als 100.000m2 que es van destinar a aquest tipus d'usos durant l'any 2023, per exemple.

La infraestructura portuària tarragonina té una particularitat molt destacable: una excel·lent climatologia que permet que gairebé la totalitat dels projectes es realitzin en esplanades a l'aire lliure. A més, aquesta característica es complementa amb les facilitats per a l'embarcament directe des del moll, així com àmplies àrees operacionals i mà d'obra especialitzada gràcies a la important indústria auxiliar de Tarragona juntament amb el potent clúster petroquímic de la zona i de referència per al sud d'Europa.

Es tracta d'una activitat que té un impacte rellevant en el teixit empresarial del Camp de Tarragona així com l'ecosistema portuari mitjançant la contractació de serveis. Així mateix, requereix de mà d'obra qualificada pel que reverteix positivament en l'entorn i és clau per a la descarbonització de l'economia i la sobirania energètica, objectius de país que el Port de Tarragona comparteix i impulsa.

Des de la seva apertura l’1 de febrer fins a la primera setmana de maig han participat més de 1800 persones

Les reserves confirmades fins al juny poden elevar la participació fins a gairebé 2100 persones

Per a gaudir de l’experiència cal fer reserva prèvia a https://codoleducacio.com/oh/

El Projecte OH! Cúpula de la Sostenibilitat instal·lat des del 1 de febrer al Refugi 1 del Moll de Costa prolonga la seva estada fins les festes de Sant Joan, 23 de juny. La decisió s’ha pres a causa de l’excel·lent acollida de la ciutadania a tot el seguit d’activitat immersives, artístiques, educatives i culturals dirigides a tots els públics. Des e l’1 de febrer han visitat la Cúpula unes 1800 persones i, l’organització preveu que s’arribin al voltant de les 2100 persones amb les reserves confirmades a hores d’ara fins al juny. Es tracta d’un projecte de consciència ecosocial ideat per Còdol Educació i, que amb el suport del Port Tarragona, convida a capgirar la nostra relació amb el planeta, la comunitat i nosaltres mateixes. Es tracta d’un espai immersiu amb noves propostes per a tots els públics.

El projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’editorial AkiaraBooks. La cúpula és un element itinerant que tenia prevista fer una parada de 3 mesos al Moll de Costa del Port de Tarragona. Però el projecte ha tingut tan bona acollida per part de la ciutadania que allargarà la seva estància a Tarragona fins les festes de Sant Joan, al juny. Es tracta d’ una espectacular posta en escena on es desenvolupen 7 propostes immersives i diverses activitats educatives, artístiques i culturals. Per poder participar, cal inscriure’s prèviament a través la pàgina oficial www.codoleducacio.com.

El Port de Tarragona es mostra molt satisfet amb aquest projecte, alineat amb les seves línies estratègiques sostenibles i, que van més enllà, dels paràmetres empresarials, traduint-se en un un fort compromís cultural, social i mediambiental per la ciutat. El Refugi 1 acompanyat de tots els espais culturals del Port com Tinglados, Teatret, Museu i Arxiu, etc s’han convertit, al llarg dels anys, en escenari de nombrosos esdeveniments d’alt interès ciutadà com és el cas de la Cúpula Geodèsica. A més s’han ideat les diferents activitats del Projecte Oh! per arribar a tot tipus de públics, grans i petits. El Moll de Costa és avui dia un dels paratges més emblemàtics i arrelats en la història de Tarragona i amb l’objectiu de consolidar aquest referent el Port de Tarragona continuarà treballant per acollir projectes artístics, culturals i socials.

La Cúpula de la SOStenibilitat

La ciutadania té l’oportunitat de gaudir, al Refugi 1 del Moll de Costa, set experiències artístiques i culturals a dins d’un escenari inèdit: una cúpula geodèsica de 10 metres de diàmetre i 5 metres d’altura, un espai singular d’un conjunt d’activitats immersives, artístiques i participatives, pensades i dissenyades per a tots els públics. Aquestes experiències aposten per una tasca d’eco-alfabetització imprescindible en un context de crisi ecològica global per tal de contribuir a un canvi de model cultural per abordar, des de l’esperança activa i la visió transformadora de la realitat, els reptes majúsculs als quals s’enfronta la humanitat.

Una experiència sensorial

Aquesta espectacular posada en escena aposta per al desenvolupament de la consciència ecosocial. L’interior de la cúpula geodèsica, construïda per un equip d’arquitectes experts en bioconstrucció, està equipada amb la més nova tecnologia de projecció fulldome360 que permet projectar imatges sobre la superfície d’una mitja esfera embolcallant les persones amb impressionants paisatges i efectes visuals que es troben a l’interior de la cúpula geodèsica.

Aquesta tecnologia, juntament amb disseny artístic, la música i la narració d’una guia genera una presentació espectacular per aconseguir una autèntica immersió de les persones que hi participin per tal que impacti en l’emoció, generi reflexió i convidi a l’acció. L’experiència uneix l’espectacularitat de les imatges, del moviment i dels so per connectar amb les emocions de les persones participants i, al mateix temps, convida a participar en activitats i a interactuar amb les altres persones presents.

Programació

La Cúpula permet acollir públic de tot tipus i edats.

Les escoles i instituts poden apuntar-se a les propostes específicament ideades per als centres educatius.

Per altra banda, s’hi poden inscriure també empreses i grups d’entitats i col·lectius que vulguin fer una reflexió en clau de sostenibilitat.

Finalment, els dissabtes 8 i 22 de juny a la tarda, s’han programat sessions familiars obertes i gratuïtes.

Per a poder participar i disposar de tota la informació i programació, cal inscriure’s prèviament a través la pàgina oficial www.codoleducacio.com.

Contacte: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Imatges i vídeos: https://1drv.ms/f/s!AjhxMIUexiFXj-NX3dhO3OmGBvDnhw?e=nrFvQI

El Tinglado 1 acull la mostra ‘La Batalla de Salamina (480 aC) fins al 26 de maig i, el Tinglado 2 rep l’exposició ‘Coses meravelloses’ fins al 23 de juny

Les dues mostres s’obren el pròxim 13 de maig a les 18h i 19h respectivament.

Les inauguracions coincideixen amb l’inici del festival romà Tarraco Viva que inicia la seva programació el 13 de maig fins al 26 de maig

Aquest dilluns, 13 de maig a les 18h hores, el Tinglado 1 del Moll de Costa del Port Tarragona presenta l’exposició ‘La Batalla de Salamina (480 aC), i, una hora més tard a les 19h el Tinglado 2 inaugura la mostra sota el títol ‘Coses meravelloses’. Batalla de Salamina (480 aC) es podrà visitar fins al 26 de maig i ‘Coses meravelloses’ estarà oberta al públic fins al 23 de juny. Totes dues exposicions estan dins de la programació d’activitats del festival romà Tarraco Viva que comença el 13 de maig i finalitza el 26 de maig.

Es tracta de dues exposicions d’accés lliure que seran inaugurades el pròxim dilluns, 13 de maig. Les dues exposicions formen part de la programació de la XXVI edició Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona. L’accés a la inauguració i l’entrada a l’exposició és de caràcter gratuït. Els horaris són de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 20h. Diumenges i festius sempre oberts d’11h a 14 h. Cal recordar que els Tinglados romandran tancats tots els dilluns, també recordar que l’accés a totes dues exposicions és lliure i gratuït amb aforament limitat.

Batalla de Salamina (480 aC)

Després de la derrota de les Termòpiles (480 aC), l’immens exèrcit del rei Xerxes de Pèrsia es va dirigir a Atenes i la va saquejar, destruint gran part dels temples i monuments de la seva acròpolis. Les ciutats gregues que estaven lluitant contra els perses optaren per una estratègia conservadora: retirar-se de l’Àtica i lliurar la batalla al Peloponès. Això significava la destrucció final d’Atenes. El general atenenc Temístocles va defensar una altra estratègia, enfrontar-se a la flota persa al golf de Salamina, cosa que al final i amb molta astúcia va aconseguir. El resultat va ser la victòria del bàndol grec i la construcció d’un mite històric: la victòria de la llibertat grega enfront de la tirania persa. Un mite que ha arribat als nostres dies. Però va ser així realment?

Coses meravelloses

«Sostenint una espelma davant seu, Howard Carter va introduir el cap. Va quedar-se en silenci durant els dos o tres minuts següents, la qual cosa va generar una tensió pràcticament insuportable. Jo creia que havia sofert una nova decepció, i li vaig preguntar: “Pot veure alguna cosa”». I Carter em va respondre: “Sí, sí… Coses meravelloses!”.» La mostra convida descobrir l’emocionant història de la descoberta de la tomba de Tutankamon en una exposició il·lustrada amb les fotografies originals de Harry Burton, custodiades avui pel Griffith Institute d’Oxford.

Seguim aquestes fotografies, les nostres rèpliques d’alguns objectes de la tomba, com també Howard Carter i els seus col·laboradors, fins a fer la descoberta més important de l’egiptologia.

Origen de Tarraco Viva

Les jornades Tarraco Viva comencen a organitzar-se l’any 1999, (encara que hi va haver una edició pròleg l’any anterior) amb motiu d’una sèrie d’actes que pretenien donar suport ciutadà a la candidatura de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’èxit de les jornades va fer veure la necessitat de plantejar-se la celebració anual, amb independència de la candidatura. Efectivament, un cop declarat patrimoni mundial, les jornades van continuar organitzant-se i cada cop amb més acceptació i participació de públic, tant local com nacional i internacional.

+info Tarraco viva

https://tarracoviva.com/la-programacio-2024/

La Nit dels Museus és una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals de Tarragona, l’acte tindrà lloc el dissabte 18 de maig

Sota el lema ‘Museus per l’educació i la investigació’ els espais culturals obren les seves portes durant la Nit dels Museus

El Museu del Port de Tarragona participa obrint les seves portes, durant la nit del dissabte 18 de maig, de la reconeguda Nit dels Museus ‘Viatge a la Constel·lació Museu’. Aquest 2024 el lema triat ha estat ‘Museus per l’educació i la investigació’. L’activitat consisteix a fer una visita guiada nocturna per diferents espais culturals. Es tracta de la desena edició fet que demostra la bona acollida que té aquesta activitat per part del públic i la voluntat del Museu del Port, així com tots els museus i centres culturals del territori, per continuar sumant esforços en desenvolupar projectes a la ciutat. Per a participar és imprescindible realitzar inscripció prèvia a www.mnat.cat/actvitats amb un preu de 5€ per persona.

La ruta s’estructura a partir d’un concepte de caràcter universal que fa de nexe d’unió entre les diferents institucions. El Museu del Port, com tots els espais culturals que participen de la Nit dels Museus, ha triat una peça que ajudarà a explicar el concepte triat i en donarà una visió particular i diferent que reforci i caracteritzi el seu vessant patrimonial, històrica i cultural. Un total de 8 espais tarragonins participen d’aquest acte que està coordinat per Auriga Serveis Culturals. El lema 2024 ‘Museus per l’educació i la investigació’ vol reforçar la idea de com els museus contribueixen a la investigació i proporcionen una plataforma per a l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la comprensió del món.

Organització

La durada de la ruta guiada organitzada es calcula en 2h i 30 minuts aproximadament. Els desplaçaments més llargs entre els 8 espais culturals es farà mitjançant el trenet turístic de la ciutat i els desplaçaments més curts es faran a peu. Els espais culturals que integren i formen part de la ruta són:

• Caixa Forum Tarragona

• Museu del Port Tarragona

• Museu Bíblic Tarraconense

• Museu diocesà de Tarragona

• Museu d’Art Modern de Tarragona

• Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

• Museu d’Història de Tarragona

• Mèdol- Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona