veronica

veronica

El port tarragoní presenta avantatges competitius clars respecte a altres ports de la Mediterrània

El Moll de Balears i el futur contradic de Ponent podrien acollir aquesta activitat d’alt valor afegir

El Port de Tarragona entra en la cursa per posicionar-se com a hub per a l’assemblatge d’aerogenerador marins. El Port amb el seu president i el seu departament comercial al capdavant han multiplicat els contactes i les visites per poder posicionar-se en una activitat que experimentarà una gran demanada en els propers anys arran dels objectius marcats per la Unió Europea per al 2030. Per poder ser presents en aquest mercat, el Port de Tarragona preveu executar la 2a fase de la construcció del Moll de Balears i també aprofitar els nous molls adossats que es construiran un cop estigui realitzat el Contradic de Ponent. Aquest tipus d'activitat seria compatible amb la de creuers al moll de Balears, on es construeix una terminal per a aquests trànsits, i amb l'ús social previst al futur moll Contradic de Ponent.

La Unió Europea s’ha fixat l’objectiu d’aconseguir almenys un 42,5 % d'energies renovables per al 2030, la qual cosa requerirà un augment massiu de la capacitat eòlica instal·lada, passant del creixement previst el 2022, de 204 GW, a més de 500 GW el 2030. En aquesta estratègia continental, l’electricitat produïda per aerogeneradors marins serà clau. Es tracta d’estructures de gran grandària (entre 200 i 300 metres d’alçada per als aerogeneradors i fins a una hectàrea per als flotadors) que requereixen d’instal·lacions especials a la vora del mar per al seu assemblatge, càrrega i transport que no tots els ports poden oferir.

El Port de Tarragona està treballant per captar aquest tipus d’activitat amb un alt valor afegit, ja que genera una activitat que va més enllà dels molls del port i implica el teixit industrial de la seva zona d’influència. Aquesta activitat requereix d’empreses i de mà d’obra especialitzada de sectors com la logística, la enginyeria, la siderometal·lúrgia, etc. per a l'assemblatge de plataforma flotants i aerogeneradors. Els contactes mantinguts fins ara per part dels responsables de l’Autoritat Portuària han estat molt positius. Les més de 15 empreses i joint ventures nacionals i internacionals que han mostrat els seu interès per implantar-se en els molls tarragonins han valorat molt positivament les instal·lacions i els serveis del Port.

El president de l'APT, Saül Garreta, ha desplegat en els últims mesos una intensa agenda de contactes i visites per conèixer de prop experiències similars. Recentment, es va desplaçar a Port la Nouvelle, al sud de França, juntament amb una delegació de la Generalitat de Catalunya per conèixer un projecte pilot amb 3 aerogeneradors flotants situats davant de la costa de Gruissan i Port-La-Nouvelle, a 18 km de la costa, per produir 110 milions de kWh/any.

Ubicacions possibles

El Port de Tarragona treballa per posicionar-se com a port base fent valer els punts forts que ja posseeix de sortida davant possibles ports competidors a la Mediterrània occidental: espai disponible, calats suficients, clima sec (més de 340 dies sense pluja), gran experiència en Project Cargo (Càrrega de Projecte), i knowhow tecnològic i mà d'obra disponible al hinterland més immediat.

El Port de Tarragona preveu oferir dues possibles ubicacions per acollir aquesta activitat. A curt termini, amb l'execució de la 2a fase de les obres del Moll de Balears. Una inversió que permetria disposar de 19 Hectàrees noves per a aquest tipus d'activitat en un termini relativament curt, atès que el projecte executiu i la seva tramitació administrativa i ambiental ja estan realitzats. Convé recordar que la fase 1 del Moll de Balears es va executar en el període 2020-21 amb una inversió de 30 milions d’euros per acollir i millorar l’operativa dels creuers. La possible ubicació de muntatge d’aerogeneradors seria perfectament compatible amb l’activitat creuerística.

A mitjà termini, també podrien acollir l’assemblatge de plataformes flotants i d’aerogeneradors els molls adossats del futur Contradic de Ponent, una obra de 97 Milions d'euros que Port Tarragona espera poder finançar en part amb fons CEF (Connecting Europe Facilities) i començar l’any vinent.

Experiència en Project Cargo

El Port de Tarragona ja té espais destinats a grans construccions o assemblatges d'instal·lacions. L'espai destinat a assemblatge de grans estructures a dia d'avui és d' uns 36.000m2. Tot i això, un dels avantatges amb què compta el port de Tarragona és l'adaptabilitat a la demanda per poder destinar la superfície destinada a aquest tipus d'operatives en funció de l'any i del mercat, des d'un mínim de 24.000m2 corresponents a la nau i espai annex per a la construcció de grans elements fins als 100.000m2 que es van destinar a aquest tipus d'usos durant l'any 2023, per exemple.

La infraestructura portuària tarragonina té una particularitat molt destacable: una excel·lent climatologia que permet que gairebé la totalitat dels projectes es realitzin en esplanades a l'aire lliure. A més, aquesta característica es complementa amb les facilitats per a l'embarcament directe des del moll, així com àmplies àrees operacionals i mà d'obra especialitzada gràcies a la important indústria auxiliar de Tarragona juntament amb el potent clúster petroquímic de la zona i de referència per al sud d'Europa.

Es tracta d'una activitat que té un impacte rellevant en el teixit empresarial del Camp de Tarragona així com l'ecosistema portuari mitjançant la contractació de serveis. Així mateix, requereix de mà d'obra qualificada pel que reverteix positivament en l'entorn i és clau per a la descarbonització de l'economia i la sobirania energètica, objectius de país que el Port de Tarragona comparteix i impulsa.

El Tinglado 1 acull la mostra ‘La Batalla de Salamina (480 aC) fins al 26 de maig i, el Tinglado 2 rep l’exposició ‘Coses meravelloses’ fins al 23 de juny

Les dues mostres s’obren el pròxim 13 de maig a les 18h i 19h respectivament.

Les inauguracions coincideixen amb l’inici del festival romà Tarraco Viva que inicia la seva programació el 13 de maig fins al 26 de maig

Aquest dilluns, 13 de maig a les 18h hores, el Tinglado 1 del Moll de Costa del Port Tarragona presenta l’exposició ‘La Batalla de Salamina (480 aC), i, una hora més tard a les 19h el Tinglado 2 inaugura la mostra sota el títol ‘Coses meravelloses’. Batalla de Salamina (480 aC) es podrà visitar fins al 26 de maig i ‘Coses meravelloses’ estarà oberta al públic fins al 23 de juny. Totes dues exposicions estan dins de la programació d’activitats del festival romà Tarraco Viva que comença el 13 de maig i finalitza el 26 de maig.

Es tracta de dues exposicions d’accés lliure que seran inaugurades el pròxim dilluns, 13 de maig. Les dues exposicions formen part de la programació de la XXVI edició Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona. L’accés a la inauguració i l’entrada a l’exposició és de caràcter gratuït. Els horaris són de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 20h. Diumenges i festius sempre oberts d’11h a 14 h. Cal recordar que els Tinglados romandran tancats tots els dilluns, també recordar que l’accés a totes dues exposicions és lliure i gratuït amb aforament limitat.

Batalla de Salamina (480 aC)

Després de la derrota de les Termòpiles (480 aC), l’immens exèrcit del rei Xerxes de Pèrsia es va dirigir a Atenes i la va saquejar, destruint gran part dels temples i monuments de la seva acròpolis. Les ciutats gregues que estaven lluitant contra els perses optaren per una estratègia conservadora: retirar-se de l’Àtica i lliurar la batalla al Peloponès. Això significava la destrucció final d’Atenes. El general atenenc Temístocles va defensar una altra estratègia, enfrontar-se a la flota persa al golf de Salamina, cosa que al final i amb molta astúcia va aconseguir. El resultat va ser la victòria del bàndol grec i la construcció d’un mite històric: la victòria de la llibertat grega enfront de la tirania persa. Un mite que ha arribat als nostres dies. Però va ser així realment?

Coses meravelloses

«Sostenint una espelma davant seu, Howard Carter va introduir el cap. Va quedar-se en silenci durant els dos o tres minuts següents, la qual cosa va generar una tensió pràcticament insuportable. Jo creia que havia sofert una nova decepció, i li vaig preguntar: “Pot veure alguna cosa”». I Carter em va respondre: “Sí, sí… Coses meravelloses!”.» La mostra convida descobrir l’emocionant història de la descoberta de la tomba de Tutankamon en una exposició il·lustrada amb les fotografies originals de Harry Burton, custodiades avui pel Griffith Institute d’Oxford.

Seguim aquestes fotografies, les nostres rèpliques d’alguns objectes de la tomba, com també Howard Carter i els seus col·laboradors, fins a fer la descoberta més important de l’egiptologia.

Origen de Tarraco Viva

Les jornades Tarraco Viva comencen a organitzar-se l’any 1999, (encara que hi va haver una edició pròleg l’any anterior) amb motiu d’una sèrie d’actes que pretenien donar suport ciutadà a la candidatura de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’èxit de les jornades va fer veure la necessitat de plantejar-se la celebració anual, amb independència de la candidatura. Efectivament, un cop declarat patrimoni mundial, les jornades van continuar organitzant-se i cada cop amb més acceptació i participació de públic, tant local com nacional i internacional.

+info Tarraco viva

https://tarracoviva.com/la-programacio-2024/

La Nit dels Museus és una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals de Tarragona, l’acte tindrà lloc el dissabte 18 de maig

Sota el lema ‘Museus per l’educació i la investigació’ els espais culturals obren les seves portes durant la Nit dels Museus

El Museu del Port de Tarragona participa obrint les seves portes, durant la nit del dissabte 18 de maig, de la reconeguda Nit dels Museus ‘Viatge a la Constel·lació Museu’. Aquest 2024 el lema triat ha estat ‘Museus per l’educació i la investigació’. L’activitat consisteix a fer una visita guiada nocturna per diferents espais culturals. Es tracta de la desena edició fet que demostra la bona acollida que té aquesta activitat per part del públic i la voluntat del Museu del Port, així com tots els museus i centres culturals del territori, per continuar sumant esforços en desenvolupar projectes a la ciutat. Per a participar és imprescindible realitzar inscripció prèvia a www.mnat.cat/actvitats amb un preu de 5€ per persona.

La ruta s’estructura a partir d’un concepte de caràcter universal que fa de nexe d’unió entre les diferents institucions. El Museu del Port, com tots els espais culturals que participen de la Nit dels Museus, ha triat una peça que ajudarà a explicar el concepte triat i en donarà una visió particular i diferent que reforci i caracteritzi el seu vessant patrimonial, històrica i cultural. Un total de 8 espais tarragonins participen d’aquest acte que està coordinat per Auriga Serveis Culturals. El lema 2024 ‘Museus per l’educació i la investigació’ vol reforçar la idea de com els museus contribueixen a la investigació i proporcionen una plataforma per a l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la comprensió del món.

Organització

La durada de la ruta guiada organitzada es calcula en 2h i 30 minuts aproximadament. Els desplaçaments més llargs entre els 8 espais culturals es farà mitjançant el trenet turístic de la ciutat i els desplaçaments més curts es faran a peu. Els espais culturals que integren i formen part de la ruta són:

• Caixa Forum Tarragona

• Museu del Port Tarragona

• Museu Bíblic Tarraconense

• Museu diocesà de Tarragona

• Museu d’Art Modern de Tarragona

• Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

• Museu d’Història de Tarragona

• Mèdol- Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona

El futur de l'embassament del Catllar i la necessitat de planificar amb temps el final de la concessió que té Repsol (2054) va centrar part del debat

Públic i experts han fet una anàlisi sobre com mitigar l’impacte ambiental sobre el riu Gaià

Els esforços per a restaurar el flux natural del riu i millorar la qualitat de l’aigua temes principals al debat

El passat divendres, 3 de maig, va finalitzar el cicle de quatre debats dedicats als rius del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. El títol del debat va ser ‘Esmenar errors i preparar el futur’ sobre el riu Gaià, un debat on es van tractar els desafiaments ambientals i l’activitat humana. El debat sobre la gestió del riu Gaià ha posat damunt la taula un dels principals reptes de futur: què fer a mig i llarg termini amb l’embassament del Catllar, gestionat per Repsol i amb un conveni de l’any 2011 per alliberar part del cabal al tram final a través de la supervisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Es destaca la bona acollida del cicle de debats sobre els rius del nostre territori que ha comptat amb una alta participació d’experts i de públic interessat.

Continguts quart debat

Ramon Nieto, director de Serveis, Programació i Logística del complex industrial de Repsol a Tarragona, ha destacat la importància de fer un full de ruta pensant ja en el final de la concessió que té l’empresa sobre el pantà del riu Gaià, que té com a data límit el 2054. “Hem de decidir què fer entre totes les parts implicades: l’ACA, les comunitats de regants, les entitats, els municipis i els veïns. Repsol té alternatives que no tenia el 1975, quan es va construir l’embassament i només tenia aquest recurs d’aigua”, ha destacat Nieto. “Repsol no té ara una necessitat imperiosa de l’aigua del Gaià i això facilita molt les coses”, ha afegit.

La concessió, que es va donar per 75 anys, acaba el febrer de 2054. “Repsol té prou aigua amb la concessió del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i a més a més estem apostant per l’aigua regenerada, quasi un 20% en l’actualitat i tenim projectes per arribar al 40%”, ha raonat Nieto, qui d’ençà que es va materialitzar el conveni entre l’ACA i Repsol per establir el cabal ecològic del riu Gaià aigües avall de la presa del Catllar, ha sigut el representant de la companyia a la comissió de seguiment.

“Hem de decidir entre tots què fem amb l’embassament”, ha insistit el representant de Repsol al debat organitzat pel Port de Tarragona. “L’ACA està estudiant la viabilitat de rebaixar la cota de l’embassament. Val la pena tenir un petit embassament pels regants, o ho desfem tot? Amb el risc que s’han fet moltes infraestructures aigües avall de la presa; amb un episodi com el temporal Glòria hi hauria afectacions molt greus per inundacions”, ha alertat Nieto. “Quan s’esgota la concessió de l’embassament del Gaià la llei diu que s’ha de reconstituir l’estat inicial. Però ara no es pot treure l’embassament, a la primera gaianada hi hauria morts. Hi ha càmpings i un munt d’infraestructures a la part baixa que no hi eren”, ha explicat en la mateixa línia Joan Díaz Rull, ex alcalde del Catllar i col·laborador de l’Associació Terres del Gaià.

Díaz Rull ha posat context històric a la gestió de l’embassament. “És important saber d’on venim. L’any 1974 es va coronar un embassament per 8 hectòmetres cúbics d’aigua (Hm3). Es va fer llavors un recreixement de l’embassament, del projecte inicial, i es va pujar la coronació 50 metres, passant de 8 Hm3 a 60 Hm3 sobre un riu de cabal mitjà de 8 Hm3. Farien falta vuit anys per omplir l’embassament. Va ser un despropòsit darrere l’altre”, ha recordat Díaz, que participa en les comissions de seguiment del conveni d'alliberament de cabals ambientals al riu Gaià.

Antonio Ruiz de Castroviejo, vicepresident de l’Associació Terres del Gaià, ha recordat que l’entitat va començar justament per “l’esperit de lluita al Baix Gaià, una pol·lució pel que es considera un greuge, un embassament sobredimensionat i un riu segrestat en aquella època al 100%”.

Tots tres ponents han coincidit en la necessitat de gestionar el futur de l’embassament i del riu Gaià a mig i llarg termini, per buscar grans consensos en el context actual d’emergència climàtica i menys precipitacions. “Sabem que en 30 anys s’ha de fer alguna cosa perquè acaba la concessió. Millor fer-ho i planificar-ho amb temps, hem d’arribar a un acord amb l’ACA, les administracions locals i els regants”, destaca Nieto. “Vull pensar que ho sabrem fer i que ho farem bé. Que Repsol ho tingui damunt de la taula és important”, ha dit en aquest sentit Díaz Rull. “El futur l’hem de planificar entre tots, enfrontar-nos entre els sectors d’un territori no ens ha anat mai bé”, ha conclòs Ruiz de Castroviejo.

Participants en el quart debat

Joan Diaz Rull

Enginyer de camins, canals i ports, ex membre i portaveu de la plataforma Salvem el Gaià, Alcalde del Catllar els anys 2016 i 2017, i regidor de medi ambient i urbanisme Soci i membre de la junta de l'Associació Mediambiental la Sínia. Col·laborador de l'associació Terres del Gaià. Participa de les comissions de seguiment del conveni d'alliberament de cabals ambientals al riu Gaià

Antonio Ruíz de Castroviejo

President de l’Associació de Terres del Gaià

Ramon Nieto

Director de Serveis, Programació i Logística del Complex Industrial de Repsol a Tarragona

Aquest mes de maig el Museu del Port de Tarragona ha consolidat la seva incorporació a la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre

La formalització de l’adhesió es va fer en una reunió presidida per la consellera de cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga

Gràcies a l’esforç dels equips del Museu i de Port Ciutat, la ciutadania té l’oportunitat de connectar amb la història i la cultura al Moll de Costa del Port de Tarragona

El Museu del Port de Tarragona consolida la seva adhesió i queda registrat com un dels museus catalans incorporats a la Xarxa de museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Ara fa un any aproximadament que va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, però és aquest mes de maig quan s’oficialitza la decisió de la nova incorporació mitjançant una reunió celebrada el passat 3 de maig i presidida per la consellera de cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga

Tots els museus registrats poden formar part d’una xarxa temàtica adient als seus continguts i, s’han d’integrar a la xarxa territorial de la zona on estan ubicats. Aquest cop tant el Museu del Port com la Fundació Mas Miró de Mont-roig han quedat integrats a la xarxa.

Per tal de formalitzar aquesta adhesió, es va organitzar, el passat divendres, una reunió de la taula institucional de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, una reunió celebrada a la seu del Museu d’Art modern de la Diputació de Tarragona. La reunió va ser presidida per la consellera de cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, i també va participar el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, entre altres personalitats i responsables culturals. Durant la trobada es van tractar els punts necessaris i rellevants per consolidar la integració del Museu del Port i de la fundació Mas Miró a la xarxa.

Després d’una breu presentació del Museu del Port, presentació realitzada per la directora de patrimoni de la Generalitat, Sònia Hernández, tots els integrants de la reunió, regidors/es, alcaldes, representants dels catorze museus participant assentiren i formalitzaven la integració de l’espai cultural del Museu del Port a la xarxa territorial.

Entrada amb felicitacions

Durant la reunió el grup de participants van coincidir en la gran feina feta durant els darrers anys per part de l’equip de professionals del Museu del Port de Tarragona. També van voler felicitar per la destacada tasca que es realitza en la promoció de la cultura i la difusió patrimonial. Van assenyalar i agrair el compromís de l’equip del Museu del Port per tal d’organitzar activitats, exposicions i esdeveniments, a més de la dedicació per a preservar i compartir un llegat històric.  

Per part del Museu del Port, el president de l’Autoritat Portuària, Saül Garreta, va mostrar el seu agraïment per la incorporació remarcant que “el treball en xarxa sempre permet fer projectes comuns beneficiosos per al territori”. Gràcies a l’esforç de l’equip del Museu i de tots els equips de la marca cultural del Port de Tarragona, Moll de Costa, moltes persones tenen l’oportunitat de connectar amb la història i l’art d’una manera significativa i educativa.

24 anys del Museu

El Museu del Port va obrir les portes el 13 de maig de l’any 2000 essent reinaugurat el 17 de juliol de l’any 2021 després d’un nou projecte integral de reforma de l’edifici i d’una nova museografia, aconseguint d’aquesta manera actualitzar continguts i posicionant el museu com un espai amb tecnologies del segle XXI.

El 13 de maig vinent, el Museu celebrarà 24 anys d’activitat constant, preservant i difonent el patrimoni marítim de Tarragona a la ciutadania. Aquest equipament del Moll de Costa destaca per la seva capacitat per organitzar activitats per a petits i grans de diversos vessants culturals i artístics: concerts, tallers, conferències, rutes, contes, titelles, presentacions, i un llarg etcètera.

Una de les darreres activitats que s’incorporarà a la celebració dels 24è aniversari serà ‘El guardià de la llum’, realitzada per la companyia Matito i que fa referència als 160 anys d’un altra icona de la ciutat: el Far de la Banya, ubicat al dic de llevant del Port.

El passat dimarts 30 d'abril es va dur a terme l'anellament de 4 polls nascuts enguany al Moll de Reus

L’any 2023 en van néixer tres, en un niu dalt de les sitges de Cementos Portland

L’APT treballa per aconseguir l’assentament dels falcons com a  mesura sostenible del control de la població de coloms

Una parella de falcons ha nidificat dins d’una de les dues caixa niu instal·lades pel Port de Tarragona al capdamunt de les sitges de Cementos Portland al Moll de Reus i compten amb quatre nous polls de falcó pelegrí que, dimarts passat 30 d’abril, van ser anellats a càrrec de l’entitat Galanthus. Aquest procés permetrà fer el seguiment i reconèixer-los un cop siguin adults i volin pel port i la ciutat. Aquest és el segon cop en els darrers deu anys que tira endavant una pollada de falcons pelegrins al Port de Tarragona ja que l’any passat una parella va tenir 3 polls. L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) treballa per assegurar aquesta presència continuada de falcons al Port per regular la població de coloms.

Fa temps que, de manera natural, la presència de falcons i altres rapinyaires és habitual al Port de Tarragona. L'atractiu per a aquesta espècie és sense dubte, els coloms i tórtores que formen part de la base de la seva alimentació. L'albirament d'aquestes aus va ser el detonant que va portar l'entitat Galanthus a iniciar un projecte d'instal·lació de dues caixes nius per tal d'intentar fixar aquests falcons salvatges en el territori, amb la col·laboració de la direcció d’Acció Climàtica de l’APT.

Els 4 individus de falcó pelegrí formen part de la primer pollada que es produeix dins d’una de les caixes nou instal·lades al Port. L'any 2003, després d'un intent, el niu no va tenir continuïtat. I 10 anys després, al 2023, per primera vegada van néixer tres polls de falcó pelegrí (Falco peregrinus). La pollada va tirar endavant, però la parella va construir el niu en una petita plataforma de les sitges de Cementos Portland, a 37 metres d'alçada, al moll de Reus. La situació de la plataforma va impossibilitar l'anellament dels polls i el seu seguiment amb condicions òptimes.

Èxit del projecte

Posteriorment, l'Autoritat Portuària de Tarragona va contactar amb l’especialista Ferran Aguilar (Medigraphic) per estudiar la manera d'afavorir l'assentament de falcons salvatges al Port, com a part de l'estratègia de control de la població de coloms amb mètodes naturals.

Per assolir aquest objectiu es va decidir col·locar una nova caixa niu per sobre de la plataforma on havien criat l'any anterior. Es tractava d'intentar atraure la parella a instal·lar-se en aquest nou espai per tal de facilitar el seguiment, la possible nidificació i la seguretat dels polls davant el perill de caigudes abans dels primers vols.

El projecte ha tingut èxit gràcies a aquests 4 polls anellats fa uns dies i que es desenvoluparan a la caixa niu instal·lada al Moll de Reus. Responsables del projecte consideren que “gràcies a la coordinació i el treball de diversos experts i a la col·laboració de l'empresa Portland, a hores d'ara el Port de Tarragona compta amb més exemplars de falcons que ajudaran a preservar aquests ocells rapinyaires i a controlar de manera natural l'excés de coloms i tórtores”.

Els responsables implicats senyalen que l’èxit del projecte també es pot mesurar pel fet que “a Catalunya, no hi ha hagut cap altre projecte de caixa niu de falcons amb més de tres polls”.

El Port de Tarragona acollirà la Unitat Regional de Medi Ambient de Mossos d’Esquadra a la comissaria de la Policia Portuària

També es traslladarà al Port l’Inspector responsable de la coordinació dels plans d’emergència de Protecció Civil

L’APT i Acció Climàtica acorden el trasllat d’una estació de control de la qualitat de l’aire al Serrallo

El Port de Tarragona estreny la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per millorar la qualitat ambiental a les instal·lacions portuàries i als espais urbans pròxims, com el barri del Serrallo. Aquesta col·laboració es tradueix en accions concretes per tal de millorar la prevenció i la seguretat ambiental amb el departament d’Acció Climàtica i amb el departament d’Interior.

Per una banda, el proper mes de juny, la URMA (Unitat Regional de Medi Ambient) del Cos de Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya tindrà la seva seu a les dependències de la Policia Portuària, a l'interior del Port de Tarragona. Aquest acord entre el Port de Tarragona i el departament d’Interior permetrà reforçar la col·laboració entre els dos cossos de policia en la prevenció i la vigilància dels delictes ambientals tant a l’interior del Port com a la resta de la regió, i la millora de la coordinació en l’àmbit dels plans d’emergència.

Per una altra banda, el Port de Tarragona ha acordat amb el departament d’Acció Climàtica traslladar l’estació de control de la qualitat de l’aire del recinte al barri del Serrallo i connectar-la a la xarxa de la Generalitat. Aquest canvi permetrà un major control de la instal·lació i uns mesuraments més acurats del què respiren les persones que viuen a prop del port.

8 agents de Mossos al Port

El Decret d'Estructura vigent de la Direcció General de la Policia determina la creació de les Unitats Regionals de Medi Ambient (URMA), un servei que depèn de la Regió Policial i que abans estava integrat com un grup específic dins de les Àrees Regionals de Recursos Operatius.  

El canvi de dependències de la URMA i la seva constitució en una unitat pròpia, permetrà que es traslladi a les instal·lacions del Port de Tarragona, concretament en la comissaria de la Policia Portuària. Aquest canvi comportarà una millora en la definició de la unitat i les seves tasques, una major especialització i una focalització en les investigacions d’aquest àmbit, tant pel que fa als delictes com a les infraccions de caràcter mediambiental.

Interior desplaçarà a les noves dependències portuàries un caporal i set agents de la URMA. Aquesta unitat disposa ja actualment d’un vehicle tot terreny, un Toyota Land Cruiser, de recent adquisició.

Les funcions de la URMA es troben recollides a l’article 36 del Decret d’Estructura, que li corresponen les funcions següents: exercir l’activitat preventiva i inspectora; realitzar la investigació d’il·lícits administratius; dur a terme la interlocució amb la Regió Policial; seguir les directrius establertes per la Divisió de Medi Ambient; investigar els delictes de menor complexitat que es determini (els de major complexitat es fan des de la Divisió); fer anàlisi i avaluació; i qualsevol altra funció anàloga.

Coordinador dels plans de Protecció Civil

A més, a la nova seu del Port de Tarragona, els Mossos d’Esquadra també incorporaran l’inspector Víctor Badet, en aquest cas com a coordinador de tot allò relacionat amb els plans d’emergència de Protecció Civil, on els Mossos participen com a directors del grup d’ordre i donant  suport a altres cossos d’emergència.

Aquest Inspector és el responsable del seguiment i de la coordinació del Pla d'emergències del sector químic de Tarragona(Pla SEQTA), del Pla d'emergència de les centrals nuclears de Tarragona (PENTA), del Pla d'emergències per incendis forestals (INFOCAT), del Pla d'emergències de l'aeroport de Reus (AEROCAT), dels Plans d'emergències dels Ports del litoral de Tarragona, del Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT), del Pla d'emergències PROCICAT, principalment transport ferroviari (FERROCAT), del Pla especial d'emergències en el transport de mercaderies perilloses (TRANSCAT), dels Protocols d'emergència de les comissaries de la RPCT i del Pla especial RADCAT.

En una segona fase el Port de Tarragona i el cos de Mossos d’Esquadra estudiaran la ubicació en un futur de més serveis regionals en instal·lacions portuàries.

Intensificació de la col·laboració

Les bones experiències recollides a través de la col·laboració de la Policia Portuària amb les diferents unitats de Mossos d’esquadra han facilitat l’acord per al trasllat de la URMA a la comissaria de la policia portuària. Un exemple d’aquestes accions coordinades habituals es va donar precisament ahir quan dues unitats de Mossos d’Esquadra van realitzar, juntament amb la Policia Portuària, dos controls terrestres a l’eix Tranversal, en el km0 de l’autovia A-27, per prevenir conductes inapropiades en matèria de transport per carretera i medi ambient.

Un dels controls es va realitzar en col·laboració amb el departament d'Inspecció i Control de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), i la URMA de Mosso d’Esquadra; i l’altre control, es va realitzar conjuntament amb la Unitat de Trànsit de Mossos d’Esquadra per controlar el pes dels camions de transport de bestiar que entraven al Port de Tarragona.

Més vigilància de la qualitat de l’aire

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, i la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya e Busquet, van acordar ahir traslladar l’estació de vigilància de la qualitat de l’aire del port fins al barri del Serrallo i connectar-la a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat. Aquesta mesura permetrà mesurar més acuradament la qualitat de l’aire que respiren les persones que viuen més a prop de les activitats que es desenvolupen dins del recinte del port, fonts emissores de diferents contaminants.

A més les dades obtingudes estaran disponibles en línia per permetre’n un millor control. Mentre no es produeix el trasllat, Boya s’ha compromès a fer una campanya de mesuraments amb una unitat mòbil de la XVPCA el proper mes de juliol que tindrà una durada aproximada de dos mesos.

Un dels controls ha estat amb el departament d'Inspecció i Control de l'Agència de Residus de Catalunya i la Unitat URMA dels Mossos d'Esquadra

L’altre, amb la Unitat de Trànsit de Mossos d’Esquadra, ha estat un control de pesatge dels camions que portaven bestiar per embarcar al port

Ahir, la Policia Portuària de Tarragona, amb la col·laboració d’altres administracions, va realitzar dos controls terrestres a l’eix Tranversal, el km0 de l’autovia A-27, per prevenir conductes inapropiades en matèria de transport per carretera i medi ambient. Un dels controls s’ha realitzat en col·laboració amb el departament d'Inspecció i Control de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), organisme depenent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’altre control, s’ha realitzat conjuntament amb la Unitat de Trànsit de Mossos d’Esquadra per controla el pes dels camions de transport de bestiar que entraven al Port de Tarragona.

 Els dos controls s'han realitzat simultàniament a l’autovia A-27, sortida i entrada de tots els camions que operen al Port de Tarragona a través del Eix Transversal, durant 3 hores, de les 10 fins les 13 hores. Un dels dispositius ha estat desplegat per detectar residus de mercaderies,  deixalles d’animals, residus MARPOL, sentines o líquids sobrants de carburants. L’altre dispositiu ha estat controlant el límit de pes del camions de transport de bestiar.

En aquests dos controls hi han participat 2 dotacions de Policia Portuària i un Inspector; 4 dotacions de Mossos d'Esquadra, tant de la UME, com de Trànsit; i 2 Inspectores de l'Agència de Residus de Catalunya.

La col·laboració entre les dues administracions ha permès identificar un total de 70 vehicles pesants sense que s’hagin detectat incidències destacables, ni per la part de normes de trànsit ni per part dels controls realitzats per  l'Agència de Residus de Catalunya.

El canvi permetrà un major control de la instal·lació i uns mesuraments més acurats del què respiren les persones que viuen a prop del port

La directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya e Busquet, i el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, han acordat aquest dijous traslladar l’estació de vigilància de la qualitat de l’aire del port fins al barri del Serrallo i connectar-la a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat. Aquesta mesura permetrà mesurar més acuradament la qualitat de l’aire que respiren les persones que viuen més a prop de les activitats que es desenvolupen dins del recinte del port, fonts emissores de diferents contaminants. A més les dades obtingudes estaran disponibles en línia per permetre’n un millor control. Mentre no es produeix el trasllat, Boya s’ha compromès a fer una campanya de mesuraments amb una unitat mòbil de la XVPCA el proper mes de juliol que tindrà una durada aproximada de dos mesos.

El canvi d’ubicació permetrà adequar l’estació als estàndards de la Unió Europea que, a través del Parlament europeu, va aprovar la setmana passada l’acord polític sobre la nova Directiva sobre la qualitat de l'aire ambient i un aire més net per a Europa, que s’adoptarà el proper mes de setembre. El text detalla en el seu annex IV que quan l’objectiu és determinar l’impacte dels ports, aeroports i altres zones industrials s’ha de disposar de vigilància de la qualitat de l’aire a la zona residencial més propera amb potencial impacte d’aquestes activitats.

La XVPCA té en aquesta zona una dimensió molt per sobre del que estableix la normativa europea, amb 13 punts de mesurament (7 automàtics i manuals, 2 automàtics, 4 manuals). La propera incorporació de l’estació del port a la xarxa és una de les millores que s’està produint en la vigilància de la contaminació atmosfèrica al Camp de Tarragona. En els propers mesos la Generalitat instal·larà nous punts de mesurament a la Pobla de Mafumet i a Vilallonga del Camp. S’hi afegiran 11 equips de mesurament automàtic d’òxid d’etilè i 1,3-butadiè al Morell, Constantí, Perafort (Puigdelfí), la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp i Tarragona (Sant Salvador), la Canonja, Vila-seca (IES Vila-seca), Vila-seca (la Pineda), Tarragona (U. Laboral) i Tarragona (Bonavista). 9 equips més mesuraran automàticament el benzè al Morell, Tarragona (Sant Salvador), la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, la Canonja, Vila-seca (IES Vila-seca), Vila-seca (la Pineda), Tarragona (U. Laboral) i Tarragona (Bonavista). A més, es preveu incorporar dues unitats mòbils amb equipament de laboratori per mesurar els compostos orgànics volàtils. El pressupost previst per executar totes aquestes actuacions està al voltant dels 3 milions d’euros, amb una despesa recurrent d’uns 700.000 euros.

Es tracta del darrer debat del cicle de 4 debats que han tingut lloc al Tinglado 1 del Moll de costa sota el paraigües de la 1a edició de les ‘Setmanes de l’Aigua PortTarragona’

Aquest divendres, 3 de maig, finalitza el cicle de quatre debats dedicats als rius del Camps de Tarragona i Terres de l’Ebre. En aquesta darrera ocasió el debat també comptarà amb personal expert per a parlar sobre el riu Gaià. El títol del debat serà ‘Esmenar errors i preparar el futur’, un debat on es podran tractar els aspectes més rellevants que afecten al riu Gaià. Al llarg del seu recorregut, aquest riu català enfronta desafiaments ambientals i problemes relacionats amb l'activitat humana. Cal afegir que el debat serà retransmet per TAC12 i l’acte és d’accés lliure amb aforament limitat.

Continguts quart debat

El riu Gaià és un riu a Catalunya que neix a la Serra de la Plena i desemboca en la mar Mediterrània. Al llarg del seu recorregut, aquest riu català enfronta desafiaments ambientals i problemes relacionats amb l'activitat humana. Un dels errors històrics associats amb el riu Gaià és la construcció de preses que han afectat el seu flux natural. La presa del Catllar, construïda en 1975, va interrompre el flux del riu i va tenir un impacte significatiu en l'ecosistema riu avall, especialment en la desembocadura. Aquest canvi va alterar l'hàbitat natural i va reduir la disponibilitat d'aigua per a la fauna i la flora locals.

La contaminació també és un problema rellevant, amb abocaments industrials i agrícoles que afecten la qualitat de l'aigua. Les deixalles i residus sòlids llançats al riu per activitats humanes, com el turisme i l'agricultura, poden tenir efectes negatius en la biodiversitat i en la salut del riu Gaià.

El futur del riu Gaià depèn de la implementació de mesures per a corregir aquests errors i mitigar l'impacte ambiental. Els esforços per a restaurar el flux natural del riu i millorar la qualitat de l'aigua poden contribuir a la recuperació de l'ecosistema. Programes d'educació ambiental i participació comunitària són essencials per a promoure la consciència i la protecció del riu.

El debat d’aquest divendres pretén analitzar  i parlar sobre idees que millorarien l’estat actual del riu i de la zona. A més, la creació d'àrees protegides i la promoció del turisme sostenible poden ser maneres de reactivar l'economia local sense comprometre la salut del riu Gaià. La cooperació entre les autoritats locals, les comunitats i les organitzacions ambientals serà clau per a garantir un futur sostenible per al riu i el seu entorn.

En resum, el riu Gaià a Catalunya enfronta desafiaments derivats d'errors humans, però el compromís amb la restauració i la conservació pot portar a un futur més prometedor per al riu i per a les comunitats que depenen d'ell.

Participants en el tercer debat

Joan Diaz Rull

Enginyer de camins, canals i ports, ex membre i portaveu de la plataforma Salvem el Gaià,  Alcalde del Catllar els anys 2016 i 2017, i regidor de medi ambient i urbanisme Soci i membre de la junta de l'Associació Mediambiental la Sínia. Col·laborador de l'associació Terres del Gaià. Participa de les comissions de seguiment del conveni d'alliberament de cabals ambientals al riu Gaià 

Antonio  Ruíz de Castroviejo

President de l’Associació de Terres del Gaià

Ramon Nieto

Director de Serveis, Programació i Logística del Complex Industrial de Repsol a Tarragona  

 

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona