Imprimir esta página
Imprimir

Port Tarragona dona suport a Good Karma Projects en la prova d’un nou sistema respectuós per netejar la platja dels Prats

Port Tarragona dona suport a Good Karma Projects en la prova d’un nou sistema respectuós per netejar la platja dels Prats
16 Dic
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’acció forma part del projecte internacional "Beach Care Project” i provarà una nova maquinària que no fa malbé l’ecosistema costaner

45 escolars del col·legi ‘La Canaleta’ de Vila-seca participen en una activitat organitzada per l’ONG Good Karma Projects per protegir la biodiversitat

 

Aquest dijous, 15 de desembre, una cinquantena d’alumnes del col·legi ‘La Canaleta’ de Vila-Seca, mobilitzats pels integrants de Good Karma Projects, han treballat en la recollida i neteja de la platja dels Prats a la Pineda, en el terme municipal de Vila-seca. L’acció, que ha comptat també amb el suport del Port de Tarragona i Posidonia Green Project, també ha servit per provar una nova maquinària que no fa malbé l’ecosistema costaner.

Aquesta iniciativa educativa, forma part del projecte internacional “Beach Care Project” i té per objectiu informar, conscienciar i mobilitzar a la ciutadania per combatre l’impacte del plàstic al medi marí. Beach Care Project està coordinat pel Consell Nacional d’Investigació CNR d’Itàlia, per protegir la biodiversitat dels ecosistemes de platja i crear consciència a través d’iniciatives educatives i de neteja de les platges. Aquestes accions es porten a terme amb col·laboració amb l’Associació 4Elements, Institucions Acadèmiques i Científiques -com el ICM-CSIC- i el Consell Nacional d’Investigació Francès (CNRS); i compta amb el suport de l’Àrea de Sostenibilitat de CNH Industrial, a través de la marca CASE.

La platja dels Prats, situada a continuació de la platja de la Pineda i dins de l’espai portuari, es troba prop de l’espai protegit dels Prats d’Albinyana inclòs dins de la Xarxa Natura 2000 de la Sèquia Major. La presència de residus en aquesta zona protegida és la raó per la qual l’organització va sol·licitar la col·laboració del Port de Tarragona per netejar la zona i implementar una prova pilot de neteja amb un nou procediment, al mateix temps que s’organitzaven accions formatives i educatives per tal d’implicar i conscienciar als joves de la problemàtica del plàstic al Mediterrani.

Durant el matí s’han netejat un espai de platja de 100 metres de longitud per 20 metres d’ampla en els quals s’han recollit 150 envasos, 4 xarxes de pesca, 10 encenedors, 1 microplàstic, 10 taps d’ampolla, 2 porexpans i 1 matalàs. Cal destacar que no s’ha trobat cap resta de paper o cartó, pèl·lets o burilles.

Beach Care Project

La neteja de la platja dels Prats s’ha dut a terme amb una maquinària industrial en període de proves capaç d’aportar importants avanços tècnic-científics en la gestió de residus durant els ‘beach clean up’. Es tracta d’una pala mecànica pionera capaç de recollir els residus marins sense fer malbé l’ecosistema costaner. Aquesta maquinària també va ser provada al passat 12 de novembre en una platja de Barcelona.

El projecte Beach Care Project selecciona a Europa ‘platges model’, representatives de diferents tipus d’ecosistemes per operacions de neteja. Good Karma Projects en forma part per involucrar el habitants del nostre territori mitjançant accions sostenibles i educatives, en aquest cas amb l’acció organitzada en aquesta platja de Vila-seca. "Beach Care Project" és un projecte de tres anys que involucra estudiants i platges a Itàlia, França, Anglaterra i Espanya. El projecte entrarà a les escoles de l'Estat espanyol el proper gener de 2023 amb un kit educatiu i lliçons dedicades a la sostenibilitat. Aquesta actuació està recolzada per una campanya de comunicació multicanal que involucra fins a 15.000 estudiants en escoles primàries italianes, franceses i espanyoles.

Good Karma Projects

Good Karma Projects és una organització sense ànim de lucre, fundada l’any 2017 per dos joves enginyers apassionats del surf i de la natura, amb l’objectiu de crear una comunitat en continu creixement i referent per a la formació de petits nuclis de conscienciació i acció ambiental. L’ONG se centra en el desenvolupament educatiu i de conscienciació mediambiental per impulsar el respecte i cura del medi ambient generant un moviment social que prioritzi el benestar del planeta i de totes les persones.Good Karma Projects proposa des de la seva pàgina web el #CleanUpWithGoodKarma on els col·lectius que ho desitgin poden programar aquesta acció de neteja. L’ONG porta més de 165 ‘Clean ups’ organitzats amb 4.650 participants i gairebé 29.200 litres de residus recollits des dels seus inicis.

A més l’organització té en actiu projectes d’accions educatives, ‘Kids for the future’ un projecte desenvolupat amb la finalitat d’educar a les noves generacions sobre l’impacte mediambiental de les nostres accions i suggerir pràctiques saludables que respectin la natura. Un programa alineat amb 4 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per les Nacions Unies.

Good Karma Projects ha rebut una subvenció del Programa Pleamar, fet que ha permès iniciar un estudi de 8 mesos sobre l’estat i dinàmiques de contaminació per pèl·lets de plàstic en el Mediterrani Occidental. L’objectiu és la de crear una base de dades de coneixement sobre l’estat actual de contaminació per pèl·lets en les platges de Catalunya Sud i Nord de les Illes Balears, i promoure el disseny de contramesures més eficients que evitin que aquest microplàstic primari arribi al mar. +info https://goodkarmaprojects.org/sobre-nosotros/