Imprimir esta página
Imprimir

L’obra de l’artista Josefa Tolrà que es va mostrar al Moll de Costa exposada a la Biennal de Venècia

L’obra de l’artista Josefa Tolrà que es va mostrar al Moll de Costa exposada a la Biennal de Venècia
28 Jul
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’exposició de Josefa Tolrà va estar al Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona el 2016

La mostra artística es podrà visitar fins al mes de novembre a la 59a Exposició Internacional d’Art La Biennale di Venezia

L’any 2016, des del Fons d’Art del Port de Tarragona es va contactar amb la comissària d’art Pilar Bonet per tal de portar als nostres espais l’exposició que portava per títol: “JOSEFA TOLRÀ. Mèdium i artista (1880‐1959)” i la vam poder gaudir al Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona del 6 de maig al 24 de juliol 2016.

Enguany, 6 anys després, els organitzadors de la 59a Biennal de Venècia van contactar amb la Pilar Bonet, comissària de l’exposició al Moll de Costa, per interessar-se pel treball de la Josefa Tolrà “Pepeta” i demanar-li la possibilitat d’exposar els treballs d’aquesta artista com a una de les convidades especials.

El resultat d’aquest interès és l’exposició d’una part significativa de l’obra exposada a Tarragona al 2016, en la qual es van mostrar una part molt important del seu treball i es presenten varies obres inèdites, com el magnífic dibuix de "Las Hadas". L’obra de Tolrà forma part, actualment, de la col·lecció de tres museus internacionals d'art contemporani i té una col∙lecció de dibuixos integrada al fons del Museo del Prado a Madrid.

L’obra exposada el 2016 al Port de Tarragona i ara a la Biennal de Venècia, va ser mostrada en públic per primer cop a Mataró a Can Palauet. La comissària de l’exposició Pilar Bonet, explica que l’artista “sempre deia que "només quan dibuixo em sento en pau"”. Sobre Tolrà, Bonet creu que “la seva creativitat neix de la fortalesa d'una reencarnació en vida” i que la mostra de la seva obra és “una sort de poder gaudir en directe la seva creativitat i compartir, en la distància més curta, un gran viatge astral”.

Tolrà va ser contemporània del grup Dau al Set que va tenir en compte la seva obra, especialment Joan Brossa. Josepa Tolrà es negava a vendre cap obra ja que considerava que era un mitjà per arribar als altres i per explicar les seves comunicacions amb el més enllà, ja que -recordem- reunia en una mateixa persona la condició d’artista i de mèdium.

La Biennal de Venècia

La 59a Biennal d’Art de Venècia, va obrir les seves portes el passat mes d’abril. La primera directora italiana de la Biennal de Venècia, la comissària Cecilia Alemani, ha organitzat una exposició de dones artistes. En aquesta edició, el protagonisme de les dones és majoritari: de les 213 persones participants de 58 països diferents, el 90% són dones o artistas no binàries.

Josefa Tolrà, mèdium i artista (Cabrils, Barcelona, 1880-1959)

Josefa Tolrà és una artista autodidacta que comença a dibuixar i escriure quan té 60 anys. Ho fa sense desig de notorietat i lluny del món acadèmic, com a resultat de les seves experiències de mèdium. Una dona d'origen humil, que s'inicia en la creació gràfica per a sanar la tristesa de la mort de dos fills. Brodar, dibuixar i escriure esdevé per a ella un antídot contra la depressió i l'abisme de la bogeria, una experiència que li permet reconduir el seu destí viatjant amb els "éssers de llum" que li dicten els missatges i que ella transcriu i dibuixa com a "modesta mediadora mecànica".

Josefa Tolrà, Pepeta per a la família, veu l'aura de les persones i actua com a sanadora. En els moments de trànsit pot parlar sobre filosofia, art o ciència. Quan dibuixa fa emergir personatges i éssers d'intensa mirada, amb ulls que ens miren sense veure. Josefa dibuixa igual que broda, puntada a puntada fins aconseguir les espirals de colors. Els brodats, dibuixos i textos són el llegat de la seva espiritualitat, part d'un món que germina en les visions de la energia còsmica, les forces fluídiques i el pensament espiritista.

Entre 1941 i 1959, va dibuixar sense descans, aprofitant les nits d'insomni. Ens ha deixat un centenar de dibuixos, llibretes plenes de textos i il·lustracions i mantons brodats amb exquisida tècnica ornamental. És una dona humil, sense estudis, que creu en el "Bon Jesús" i es comunica amb l'esperit de Mossèn Jacint Verdaguer. Els artistes del grup magicista Dau al Set la visitaven a Cabrils, el poeta Joan Brossa l’admirava.