Print this page
Print

La gavina corsa augmenta un 80% la seva presència al Port Tarragona

La gavina corsa augmenta un 80% la seva presència al Port Tarragona
27 May
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El període de nidificació de la gavina corsa és del febrer al mes de juliol

Els responsables de Medi Ambient del Port fan el seguiment dels gairebé 440 nous nius  d’aquesta espècie declarada ‘vulnerable’ pel ‘Servidor d’informació ornitològica de Catalunya’

L’esplanada del Far de la Banya i el Moll de la Química són els principals llocs triats per la colònia

L’equip del Medi Ambient del Port de Tarragona ha comptabilitzat, fins a mitjans del mes de maig d’aquest any, un total de 439 nous nius de gavina corsa (amb nom científic Larus audouinii) dins del recinte portuari. Aquesta dada representa, a poc més de dos mesos del final del període de nidificació, un 80,33% d’augment amb relació a l’any 2021.

L’esplanada del Far de la Banya i el Moll de la Química són els indrets principals on aquestes aus han triat nidificar, aus declarades com a ‘vulnerables’ pel ‘Servidor d’Informació ornitològica de Catalunya’

Es tracta d’un gran augment,  tenint en compte que, a durant l’any 2021 es van comptabilitzar només 244 nius, a causa de la presència inesperada de depredadors de nius a la zona, fet que les va fer sentir amenaçades.

El Port de Tarragona ha continuat treballant durant aquests darrers mesos per desenvolupar el seu compromís mediambiental i de sostenibilitat acomplint diferents tasques ambientals per tal d’intentar afavorir la nidificació d’aquestes aus migratòries al recinte portuari.

Entre les diferents actuacions que ha dut el Port en aquest sentit, hi ha la senyalització de les colònies, la col·locació de tanques per delimitar i protegir les zones de cria i alhora garantir l'activitat portuària i la restricció de l'accés a les colònies.

Des del Port de Tarragona es fa també un seguiment continuat de les colònies i de l'evolució dels polls en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat i abans que abandonin la zona, es preveu dur a terme el seu anellament.

Aquesta acció ha permès fer el seguiment de la migració de cada exemplar i del retorn a les zones de cria. D'aquesta manera, s'ha pogut constatar que molts dels adults reproductors presents al Port de Tarragona ja van néixer aquí i han tornat per nidificar-hi.

En aquests darrers dies l’equip de medi ambient del Port han vist les primeres cries de gavines i, esperen, durant els pròxims dies,  l’eclosió de la majoria dels ous.

Evolució de la gavina corsa al Port Tarragona

Any rere any, el Port de Tarragona dedica recursos econòmics i humans per fer seguiment i protegir les zones de nidificació des que apareixen els primers nius (mitjans de febrer) fins que marxen els últims polls (es preveu a mitjans de juliol). Després, la majoria d'exemplars abandonen les colònies quan acaba el període de cria.

Les primeres dades que es tenen al Port són de l’any 2013 amb un total de 18 nius i 16 polls anellats. Des de llavors la presència d’aquestes aus ha estat augmentant considerablement fins a arribar, durant l’any 2019, als 1.043 nius d’un total de 3.555 a tot Catalunya i 362 polls anellats.

 

El període de nidificació és del febrer al juliol – La gràfica mostra les dades del 2022 fins a la primera quinzena de maig

Una espècie ‘vulnerable’

La gavina corsa compta com a espècie vulnerable dins del llistat d’espècies redactat pel Servidor d’Informació ornitològica de Catalunya. Inicialment, niava a illots mediterranis i després va colonitzar els anys 80 el Delta de l’Ebre, que va arribar a acollir més de dos terços de la població mundial i un màxim de 15.396 parelles l’any 2006. Posteriorment, per un cúmul de circumstàncies, la població es va fragmentar i l’espècie va colonitzar alguns ports. A Catalunya primer va ser el de la Ràpita, on va deixar de nidificar el 2015, després el de Tarragona i finalment el de Barcelona.

Actualment, s’ha aconseguit una certa estabilització de la població a Catalunya al voltant de les 3.500 parelles el 2021, però encara queda recorregut per tal d’aconseguir un estat favorable per a la conservació a llarg termini.