Imprimir aquesta pàgina
Imprimir

La Taula Institucional de Creuers de Tarragona es reuneix per analitzar l’inici de la temporada 2023

La Taula Institucional de Creuers de Tarragona es reuneix per analitzar l’inici de la temporada 2023
20 Abr
2023

La taula preveu l’arribada de 58 escales i 118.000 passatgers aquest any

La temporada que ha començat el 6 d’abril finalitzarà a mitjans de desembre, allargant un mes més que al 2022

Tarragona acollirà l’Assemblea de MedCruise al 2024

Avui dijous 20 d’abril, a la sala Roger de Llúria de la seu institucional del Port Tarragona, s’han reunit presencialment els representants institucionals i empresarials que formen part de la Taula Institucional de Creuers amb l’objectiu d’analitzar l’inici i perspectives de la temporada 2023. El Port preveu l’arribada de 58 creuers i 118.000 passatgers en aquesta temporada que acaba de començar el 6 d’abril finalitzarà a mitjans de desembre, un més tard que l’anterior. Per a la Taula Institucional de Creuers “aquestes dades són un senyal de la recuperació del sector, que s’apropen a les millors xifres pre-pandèmiques, però que es troben lluny dels volums de programes de creuers més participats d’altres ports de la Mediterrània, tant en termes d'impacte demogràfic com mediambiental.”

La Taula també ha tractat temes relacionats amb l’organització de l'Assemblea de MedCruise que se celebrarà a Tarragona al mes de maig de 2024. Les institucions i empreses representades en aquest espai de consens han confirmat el seu compromís per acollir aquesta trobada que reuneix més de 200 agents del sector de tota la Mediterrània per compartir experiències, bones pràctiques i perspectives de futur. L’Assemblea de MedCruise és una excel·lent plataforma per donar a conèixer la destinació turística Tarragona i Costa Daurada a navilieres, agències de viatges i altres actors d’aquest sector turístic.

A l’Assembea MedCruise hi estan representats més de 145 ports de creuers de 22 països i tres continents. La trobada de caire anual i mundial consisteix en tres dies d’intens treball amb centenars de trobades B2B, tallers, reunions i panells de discussió en el quals hi són presents tots els membres portuaris i associats. Aquest esdeveniment analitza la demanda, debat les perspectives de futur i defineix les noves tendències en el mercat turístic de creuers.

El primer creuer

L’arribada del primer creuer el dia 6 d’abril va marcar l’inici de la temporada 2023. El primer vaixell en fer escala a Tarragona va ser el creuer Silver Moon, de la companyia SilverSea Cruises del Grup Royal Caribbean, que va atracar al Moll Balears del Port procedent de Ciutat de Mallorca i amb destinació Barcelona. El Silver Moon té una capacitat per a 596 passatgers i pertany a la tradició de vaixells petits, íntims i de luxe. En tractar-se de la primera vegada que aquest vaixell feia escala a Tarragona, el Port va organitzar un acte de benvinguda, en el qual la directora d’Operacions Portuàries de l’APT, Núria Obiols, va entregar una mètopa al capità del vaixell.

La principal novetat d’aquesta temporada són les 26 escales directes d’MSC Cruceros al Port de Tarragona que s’estima que mourà 28.000 persones, 14.000 d’embarcament i 14.000 de desembarcament. Les sortides són cada diumenge entre els mesos de maig i octubre. Aquesta ruta que la companyia MSC uneix els ports de Tarragona amb València, Civitavecchia-Roma, Livorno, Gènova i Toulon.

Impacte econòmic positiu

Durant la temporada 2022 l’impacte econòmic al territori per l’arribada de creueristes va pujar fins al 5.008.335 euros. Aquestes arribades ajuden a desastacionalitzar la temporada turística com demostren la major concentració d’escales en els mesos previs i posteriors a juliol i agost. L’any passat, de les 35 escales totals, 11 van ser arribades registrades abans, entre març i a juny, i 20 després dels mesos àlgids de l’estiu, de setembre a novembre.

Enguany, les 58 escales previstes també es concentren en els mesos d’inici i final de la temporada turística. els mesos amb més escales seran maig (12 escales, 18.365 passatgers), setembre (9 escales, 20.584 passatgers) i octubre (13 escales, 23.183 passatgers). I els mesos de juny, juliol i agost, només registraran 5 escales cadascun.

Creuers amb consens i amb desenvolupament sostenible

L’activitat de creuers a Tarragona és projecte amb personalitat i organització pròpia, diferenciada d’altres models de la Mediterrània, ja que es tracta d’un model desenvolupat de manera consensuada amb els representants institucionals, administratius i empresarials del Camp de Tarragona i de la Costa Daurada. La Taula Institucional de Creuers és l’espai de col·laboració en el que institucions, administracions, empreses i universitat cooperen per desenvolupar un model sostenible de creuers. Un projecte de creuers que s’ha treballat des del principi per diversificar les visites en tot el territori per evitar una concentració en una única destinació o ciutat i no generar els efectes de massificació que sí pateixen altres destinacions. D’aquesta manera, des del moment en que es fa la comercialització del destí turístic, com des del moment en que s’oferten les sortides, els i les creueristes opten per múltiples destinacions que abasten tot el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre com pot ser la Conca de Barberà, el Priorat, Terres de l’Ebre o bé les pròpies ciutats de Tarragona, Reus o Vila-seca.

A la reunió de la Taula d’avui, formada per les principals institucions i empreses vinculades al turisme del territori, hi ha participat Saül Garreta, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona; Pau Ricomà, Alcalde de Tarragona; Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Costa Daurada; Víctor Franquet, gerent del Patronat de Turisme de Tarragona; Mercè Estrich, cap de l’Àrea de Coneixement i Competència de la subdirecció general de Turisme de la Generalitat de Catalunya; Laura Roigé, presidenta Cambra de Comerç de Tarragona; Daniel Martín, director gerent de la Cambra de Comerç de Tarragona; Cristina Cid, regidora d’Innovació i Turisme de l’Ajuntament de Vila-seca; Marta Vilalta, Gerent de l'Agència Reus Promoció; Xavier Jornet, membre de la junta de l'AEHT; Xavier Guardià, portaveu de la FEHT; Javier Rodríguez i Alba Colet, representants de Global Ports Holding; Salvador Anton, director científic de Turisme-Eurecat; . Per part del Port de Tarragona també han participat Genoveva Climent, directora de comercial i desenvolupament de negoci, Marta Virgili, cap de relacions institucionals i presidència, Xavier Fähndrich, director de comunicació i imatge, i Tana Corral, Marketing Business Manager.

En paralelo, el Port de Tarragona trabaja por descarbonizar la actividad de cruceros a Tarragona. Impulsa el proyecto de electrificación del Moll de Baleares que permitirá que los barcos de pasajeros se conecten con electricidad mientras estén a puerto sin necesidad de utilizar los motores auxiliares, con la consecuente reducción de emisiones de CO y otros componentes a la atmósfera. En paralelo, el Port también trabaja para crear una comunidad energética con una capacidad teórica de hasta 70 MW para poder alcanzar de energía limpia (sola y eólica) las diferentes actividades portuarias de la APT y de las empresas que operan.

Per altra banda, Global Ports Holding, l’operador de creuers més gran del món i, adjudicatari del servei de creuers a Tarragona, treballa per a la construcció de la nova terminal de creuers que seguirà criteris sostenibles. Un edifici modular que usarà energia solar per garantir un subministrament sostenible i cobrir les necessitats energètiques de la terminal. El Port preveu que aquesta terminal sostenible estigui operativa la pròxima temporada 2024.

Etiquetat com