Imprimir aquesta pàgina
Imprimir

Port Tarragona col·labora amb l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla per unir art i vulnerabilitat al Moll de Costa

Port Tarragona col·labora amb l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla per unir art i vulnerabilitat al Moll de Costa
20 Gen
2023

La jornada Mutare “VulnerArts: com les arts abracen la vulnerabilitat” és un espai de trobada per conèixer com les experiències artístiques milloren el treball i la relació amb persones en situació de vulnerabilitat

El Port de Tarragona col·labora amb l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla per oferir la jornada Mutare “VulnerArts: Com les arts abracen la vulnerabilitat”. Es tracta d’una jornada que tindrà lloc el pròxim 3 de febrer al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port que esdevindrà un espai de diàleg i connexió dintre els sectors de l’educació, la cultura i els serveis socials. L’objectiu de la jornada, oberta a tota la ciutadania, és donar a conèixer i compartir experiències artístiques per treballar amb col·lectius de persones en situació de vulnerabilitat. L’esdeveniment És la primera vegada que aquest projecte arriba a la ciutat de Tarragona i tindrà lloc entre les 10 h i les 13.30 h i comptarà amb un espectacle teatral, tres xerrades inspiradores d’entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat, debats, col·loquis i una sessió per compartir i generar coneixement entre els assistents, entre altres dinàmiques.

Un Port obert a tota la ciutadania

El projecte s’ha presentat avui a Tarragona amb la participació de les persones representants de les diferents institucions implicades. La cap de Relacions Institucionals del Port de Tarragona, Marta Virgili, ha felicitat i agraït a l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla el fet d’haver “impulsat aquesta jornada que arriba per primera vegada a la ciutat i per haver escollit el Tinglado 1 del Moll de costa com a escenari”. “Aquesta iniciativa està totalment alineada amb els objectius del Port de Tarragona, un Port obert a tota la ciutadania que, per una banda, aposta per l’impuls de la cultura i, per l’altra, en el marc de la nostra política social corporativa, posa la infraestructura portuària al servei dels col·lectius socials”, ha destacat Virgili, que ha afegit que, per tant, “ens agrada molt poder acollir aquesta primera iniciativa de transformació social al territori”. “

Apostem fermament per l’educació artística a la ciutat”, ha manifestat el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, que ha explicat que l’organització de la jornada VulnerArts s’emmarca amb el conjunt d’accions que es duen a terme des de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) “per fomentar els projectes educatius que generin una experiència artística integral i compartida”. Per la seva banda, la consellera de Cultura i Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha destacat “la importància i el privilegi que suposa per a la nostra ciutat la celebració d’aquesta jornada”.

La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, ha destacat que “l’objectiu és posar en diàleg els sectors artístic i educatiu amb el social per construir un nou marc de relació a l’hora de pensar i dur a terme projectes amb persones en situació de vulnerabilitat” i ha posat en valor el programa Mutare, “l’espai de les persones que volen transformar el món des de la cultura; persones, projectes i comunitats que entenen la cultura i les arts com un motor de transformació social. És un espai de diàleg, reflexió i acció, per donar resposta, des de la cultura i les arts, als reptes socials que estem vivint”.

Programa de la jornada

La jornada VulnerArts arrencarà amb un espectacle teatral a càrrec de la companyia Brots que oferirà una experiència artística directa titulada “Eucaristia”. En el transcurs de l’espectacle, les persones assistents seran agents actius, diluint així la frontera entre artista i observador i motivant el diàleg entre àmbits.

En el transcurs de la jornada es duran a terme tres píndoles anomenades “inspira”. Seran tres xerrades, la primera de les quals tindrà com a protagonista l’Associació Ariadna, en la segona hi intervindrà el grup de Teatre Ganyotes del Club Vaixell i en la tercera l’Associació Ment i Salut La Muralla. Tot seguit es durà a terme un el debat “Mutare contrast”, moderat per la periodista de Tarragona Ràdio, Núria Cartañà i protagonitzat per professionals dels àmbits de l’educació, la cultura, i els serveis socials que finalitzarà amb un torn de preguntes del públic.

La plenària Mutare també comptarà amb l’espai anomenat “Compartim coneixement”, que servirà perquè els assistents comparteixin i creïn nou coneixement sobre com les arts i els projectes socials incrementen el seu potencial quan sumen esforços. La jornada finalitzarà amb una dinàmica artística de tancament on la música tindrà el paper protagonista de la mà de la Batucada Mediterrani Experience, formada per15 alumnes de segon curs d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). Es tracta d’un projecte compartit entre l’Institut Escola Mediterrani i l’Escola Municipal de Música de Tarragona.

Totes les persones interessades a assistir a la jornada VulnerArts es poden inscriure, gratuïtament, a través d’aquest enllaç.

Sobre la Fundació Carulla

Des de fa cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes que planteja la societat. A més del programa Mutare, com espai per connectar i posar en diàleg la cultural amb diferents reptes de la societat, també coordina un ecosistema de premis i programes d’impuls a projectes culturals transformadors i educatius com són el Premi Lluís Carulla (emprenedoria cultural transformadora), els Premis Baldiri Reixac (cultura i educació), els Premis Francesc Candel (cultura i cohesió social) i les Beques SOS Cultura a la creació artística. També gestiona el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i l’Editorial Barcino.

Programa de la jornada 3 febrer Tinglado 1