Imprimir aquesta pàgina
Imprimir

L’estand de Port Tarragona al SIL aborda els reptes de futur de la logística

L’estand de Port Tarragona al SIL aborda els reptes de futur de la logística
03 Jun
2022

La digitalització, la intermodalitat, la transició energètica i l’impacte del “fit for 55” en el sector marítim protagonitzen el cicle de conferències de Port Tarragona

El dia de la Comunitat Portuària de Tarragona omple de gom a gom l’espai del Port al SIL

Cruset: “el Port de Tarragona està preparat per formar part de la solució a la disrupció marítima que vivim”

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha participat aquests darrers dies  en el Saló Internacional de la Logística (SIL) amb estand propi i amb un innovador cicle de conferències per abordar alguns dels principals reptes de futur de la logística i el transport marítim. Les xerrades organitzades pel Port de Tarragona han convidat diferents experts de l’empresa privada i de l’administració per tractar temes com la digitalització, la intermodalitat, la transició energètica i l’impacte del “fit for 55”.

El secretari de Territori i Mobilitat del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Isidre Gavín, va ser el responsable de desenvolupar la conferència ““Digitalització i resiliència logística”.Gavín va destacar que “malgrat les diferents crisis dels darrers temps (pandèmia, bloqueig del Canal de Suez, saturació de ports de la Xina, guerra Ucraïna…), la digitalització avança amb solucions tecnològiques transversals”. “Unes tecnològiques que ofereixen eines per fer més eficient la cadena logística i que contribueixen a l’aparició de nous perfils professionals que generen oportunitats per a la resiliència”, va concloure.

Un altres dels ponents convidats va ser, Miguel Núñez, cap d’Àrea de Normativa Marítima i Cooperació Internacional, de la Direcció General de la Marina Mercante del Ministero de Tarnsport, Mobilitat y Agenda Urbana. Núñez és negociador davant la UE per posada en marxa el programa “Fit for 55” d’innovació política para l’acció climàtica. Un paquet legislatiu de la Comissió Europea per reduir les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle en almenys un 55% per al 2030 i va explicar l’impacte que poden tenir algunes de les disposicions de la Unió Europea sobre els ports i el transport marítim a Catalunya i Espanya.

El cicle de conferència també va convidar Carlos Lázaro, CCO de Bergé GEFCO, amb la xerrada “Adaptació del port de Tarragona a les noves necessitats de la logística de vehicles”; Daniel Allard, Project Development Manager d’EKOL Logistics, amb la ponència “Intermodalitat: clau de l’èxit per a una cadena logística sostenible”; Rubén Folgado, director general de Messer Ibèrica i MesserGas, amb “Hidrogen, sector clau de sostenibilitat en la transició energètica; i Roser Galofré, professora de Transport i Comerç Internacional, amb la xerrada “El Consell assessor d’empreses de transport i logística”.

Dia de la comunitat portuària

L’estand del Port de Tarragona va aplegar nombroses persones en la commemoració del dia de la comunitat portuària de Tarragona. La cita, ja tradicional, en el segon dia del SIL va comptar amb la presència dels principals responsables de les terminals del Port i representants de les institucions econòmiques del Camp de Tarragona, a més a més, de responsables de les empreses institucions presents a la fira, i professionals del Mitjans especialitzats en logística, transport i ports.

Disrupció Marítima

El president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, va participar en el panel sobre “Disrupció Marítima” a l’Stage Logistics & Industry del SIL. Cruset va compartir la taula rodona sobre “Disrupció marítima i perspectives globals” amb Galo Molina, Tresorer i vicepresident de Fiata & Alacat; Francisco Aranda, president UNO i Jordi  Espín, Secretari General de TRANSPRIME.

Per al president del Port, “ens trobem en el moment més transcendent de les darreres dècades per les crisis encadenades (canvi climàtic, transició energètica, Covid, Canal de Suez, Ucraïna, crisi aliments…) i pels canvis q se’n deriven: geopolítics, relocalitzacions, legals (fit for 55), socials, etc.”

Preguntat sobre quin ha estat el camí per arribar a l’actual moment de crisi, Cruset creu que “hem arribat aquí perquè no hem sabut llegir les alarmes que ja es manifestaven abans les crisis actuals en temes com el canvi climàtic, la transició energètica, la pèrdua d’influència d’Europa al món, i l’existència de cadenes logístiques llarguíssimes que tenen una naturalesa més estructural i que només han fet que agreujar-se amb les actuals crisis més conjunturals”.

Davant d’aquest canvi de paradigma en la logística, Cruset manté una actitud optimista: “el més important i la versió més optimista és que som conscients d’aquesta realitat i podem encertar amb les decisions que toca prendre”, ja que considera que “a curt i mitjà termini tenim un repte interessantíssim, una dificultat que pot ser una oportunitat, i concretament en el nostre sector apostant per la intermodalitat per millorar l’engranatge logístic en termes d’eficiència, rapidesa i sostenibilitat”.

El president ha aprofitat per explicar que “al Port de Tarragona fa temps que ens estem preparant per ser més competitius amb més intermodalitat i ferrocarril, mitjançant la construcció de la PortTarragona Terminal a Guadalajara-Marchamalo, la participació en la TIM Monzón, l’ampliació terminal intermodal del Port, la urbanització ZAL amb 1 milió de m2 de sòl logístic i dissenyant els nous accessos per al tren.

Cruset ha conclòs que “estem davant d’un dels reptes més importants de la nostra generació” I davant d’aquest escenari afirma que “estem preparats. Ja ho hem fet en el passat, ja que el Port de Tarragona amb la seva transformació actual i com a motor econòmic està preparat per formar part de la solució a la Disrupció Marítima que vivim.”