Imprimir aquesta pàgina
Imprimir

Un edifici singular

Un  edifici que continua marcant el perfil marítim de Tarragona,  projectat els anys 70 per l’arquitecte tarragoní, Josep Maria Garreta.

 

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) subvenciona amb 1.606.450,04 euros les solucions sostenibles del projecte de rehabilitació.

 

El Fons de la UE prioritza l’eficiència energètica, la reducció d’emissions de CO2 en l’edificació i a les infraestructures i serveis públics..

 

Unes obres que avalen els objectius presentats al Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 presentat recentment pel Port de Tarragona
 

Un edifici singular i amb valor arquitectònic

El Port de Tarragona va adjudicar les obres de rehabilitació de l’edifici d’oficines de l’antiga seu de la Autoritat Portuària de Tarragona (APT) a la UTE formada por les empreses COMSA, SAU i Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada (GICSA), per valor de 4,7 milions d’euros, sense iva. Les obres es van iniciar l'abril de 2019 amb 18 mesos d'execució. La intervenció comprèn una rehabilitació integral de l'edifici que, amb 4.828 m² construïts, es destinarà a ús administratiu i de serveis portuaris.

Cal recordar que la rehabilitació i posada en marxa d’aquest emblemàtic edifici ha estat una constant i un objectiu principal de l’Autoritat Portuària de Tarragona. Recordem que, aquest edifici va quedar buit el juny de 2010 quan vam traslladar  les oficines de l’Autoritat Portuària a un altre edifici ubicat justament al costat. L’antic edifici requeria una rehabilitació integral per adequar-lo a les noves normatives constructives, d’eficiència energètica, habitabilitat, comunicacions i seguretat.

Des de 2013, el Port de Tarragona va començar a treballar per donar-li nous usos i recuperar l’antic edifici per integrar-lo al skyline de Tarragona. Durant aquests anys s’ha treballat en el projecte executiu, aprovat definitivament el 2018 amb l’adjudicació pressupostària corresponent que permet tirar endavant la seva rehabilitació. Aquest projecte actualitza i modernitza l’antic edifici, però sempre salvaguardant la seva essència arquitectònica.

Després d’estudiar diferents opcions i possibles usos de l’edifici, es va decidir optar per un model mixt d’ús administratiu i de serveis portuaris. D’aquesta manera, els serveis de Port Control, avui dia ubicats al moll de Catalunya, es traslladaran a l'última planta de l’edifici, a la planta 5a, on també s’ubicaran els serveis tècnics i administratius de Salvament Marítim, l’àrea de senyals marítims de l’APT i l’àrea administrativa de la Corporació de Pràctics. També hi haurà sales operatives per a Capitania Marítima i per a la Direcció d’Operacions Portuàries així com una sala de crisis.

Pel que fa a la resta de plantes es preveu acollir oficines per terceres empreses que estiguin interessades en aquesta ubicació, en dues plantes, i alhora està previst destinar dues plantes més per a ús de la mateixa Autoritat Portuària.

Per últim, la planta baixa permetrà obrir l’edifici a la ciutadania amb serveis de caràcter públic com una sala d’actes i un centre d’interpretació del Port, que donarà a conèixer a la societat la història i evolució de la infraestructura portuària.

Aquest projecte se suma a les diferents actuacions que el Port està realitzant durant els darrers anys per a la millora de la façana marítima portuària. I, en aquesta línia, un cop finalitzi la rehabilitació de l’antic edifici i amb l’objectiu de donar continuïtat als espais com la passarel•la, el passeig marítim o el km 0, s’ha previst un projecte de reordenació de la zona on s’ubica l’antic edifici i l’edifici actual de les oficines de l’APT, amb tot un seguit de millores urbanístiques. Amb totes aquestes actuacions, des del Port de Tarragona es vol maximitzar l’ús i la relació directa de la ciutadania vers tota la nova façana marítima portuària de Tarragona.

Un edifici sostenible

Aquesta actuació, compta amb una subvenció del Programa d'Ajudes de Renovació Energètica d'Edificis i Infraestructures de l'Administració General de l'Estat, gestionat pel IDAE i cofinançat en un 50% amb fons FEDER dins del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020 per a afavorir la transició a una economia baixa en carboni en tots els sectors.

La finalitat d'aquest programa d'ajudes és incentivar i promoure la realització d'actuacions que redueixin les emissions de diòxid de carboni mitjançant l'execució de projectes d'estalvi i eficiència energètica i energies renovables, en els edificis o infraestructures existents de l'Administració General de l'Estat, afavorint el compliment dels objectius previstos en el Programa Operatiu FEDER pluriregional d'Espanya 2014-2020.

Gràcies al suport de la Unió Europea, l'edifici Antiga Seu de l'Autoritat Portuària de Tarragona comptarà amb la lletra A en la seva qualificació energètica, sent aquesta la més eficient dins de l'escala d'emissions de CO₂, contribuint així a la reducció de la Petjada de Carboni del Port de Tarragona.

El suport econòmic rebut és el següent:

Cost elegible admès: 3.212.900,08 €.

Ajuda concedida: 1.606.450,04 €

Inauguració Seu Institucional | 25 de març de 2022

 

     

     

    Nota de premsa

    El president de la Generalitat de Catalunya,Pere Aragonès, inaugura la Seu Institucional del Port Tarragona
    + info

     

     

    Entrevista al Director d’execució i responsable del departament d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona, Daniel Vera - Agost 2020

     

    DARRERES NOTES DE PREMSA SOBRE L'EDIFICI | PORT TARRAGONA

    GALERIA D'IMATGES